L’Agencia Catalana del Consum va convocar a la Federació d’Hostaleria de Lleida i altres associacions provincials d’hostaleria de Catalunya, a una reunió celebrada a Barcelona el passat dijous 20 de novembre, per tractar el tema de l’entrada en vigor, el proper 13 de desembre de 2014, del Reglament núm. 1169/2011.
Com ja us hem anat informant en diferents butlletins informatius, el proper 13 de desembre de 2014 entrarà en vigor aquesta normativa europea sobre les al.lèrgies i intoleràncies dels aliments, l’Annex II d’aquest Reglament .
En aquesta reunió, el Sr. Alfons Conesa, Director de l’Agencia Catalana del Consum, i el Sr. Albert Melià Roset, Subdirector general de Disciplina de Mercat, van analitzar les repercussions que el Reglament Europeu tindrà sobre els nostres establiments, des del punt de vista de la normativa del consumidor. En aquets sentit, ens van informar que des de l’Agència Catalana del Consum s’està elaborant un text que s’haurà d’incloure a les cartes dels restaurants i un rètol informatiu per recordar a les persones que siguin al·lèrgiques o intolerants a alguna substància o producte, que preguntin al personal de l’establiment. Amb aquest text inclòs a les cartes i el rètol informatiu que haurà d’estar penjat en lloc ben visible del local, l’empresari hostaler guanyarà seguretat jurídica sobre el compliment d’aquest Reglament europeu respecte a la seva obligació d’informar al consumidor.
Així mateix, per altres tipus d’establiments que serveixen menjar, però no àpats mitjançant carta, com per exemple poden ser els bars o determinats hotels que ofereixen bufet per esmorzar; serà obligatori disposar d’aquest rètol informatiu, com es fa en altres àmbits, per exemple, amb l’obligació de penjar el rètol a l’interior de l’establiment informant de la disposició de fulls de reclamació.
Els representants de l’Agencia Catalana del Consum es van comprometre a facilitar-nos el text oficial que s’haurà posar a les cartes i el rètol informatiu, abans de l’entrada en vigor del Reglament Europeu, el proper 13 de desembre de 2014. Per tant, un cop disposem d’aquesta informació, us la facilitarem de forma immediata.
Des de la Federació d’Hostaleria de Lleida hem demanat a l’Agència de salut pública de Catalunya, una reunió en què també participi l’Agència Catalana de Consum, per tal d’analitzar l’entrada en vigor d’aquest Reglament Europeu, i saber les obligacions que tindrem per complir amb la normativa des del punt de vista de de Sanitat com de Consum, i unificar criteris al respecte.
Com podeu veure, des de la Federació d’Hostaleria de Lleida, estem fent un seguiment exhaustiu d’aquest tema i estem forçant a l’Administració catalana a què doni solucions de fàcil compliment per al nostre sector.
D’altra banda, segons ens va informar la FEHR (Federación Española de Hosteleria y Restauración), el Govern Espanyol està preparant un Reial Decret sobre aquesta matèria. Des de la FEHR també ens han informat que disposarem de la informació corresponent quan sigui d’aplicació aquesta normativa. La FEHR ja ha mantingut contactes amb el Ministeri de Sanitat, encarregat d’elaborar la norma, per a què també sigui de fàcil compliment per al sector hostaler.
Mentrestant, us aconsellem que eviteu a tots aquells “oportunistes”, com ara empreses de formació, que davant “l’alarma” que es produeix sempre en aquests casos, estan aprofitant per vendre als empresaris del sector de l’hostaleria assessorament, formació, etc., davant qüestions que encara no coneixem amb seguretat com es regularan a nivell estatal.
Us mantindrem informats de qualsevol novetat que es produeixi al respecte.
Davant qualsevol dubte, podeu consultar amb el Servei Jurídic de la Federació d’Hostaleria de Lleida (Sr. Javier Portolés García. E-mail: jportoles@hostaler.org Tel. 973.24.88.58 )
Articles relacionats
A partir del 13 de desembre de 2014 serà aplicable el reglament europeu sobre la informació alimentaria facilitada al consumidor
Comunicació de FEHR de com afectarà la nova normativa sobre alèrgens