Avui ha entrat en vigor el nou Reglament núm. 828/2014 sobre etiquetatge dels productes aptes per a celíacs i intolerants al gluten, què deroga l’actual, núm. 41/2009, el qual permetia fins ara dos únics tipus de declaracions, voluntàries, és a dir, el fabricant podia o no incloure-les en l’etiquetatge del seu producte, que sí havia de complir uns condicionants. El producte etiquetat “sense gluten”, havia de contenir per sota dels 20 ppm (parts per milió), sense cap risc per la salut del celíac i l’intolerant i l’etiquetatge “molt baix en gluten”, es referia a un producte que pot arribar als 100 ppm, totalment inacceptable per aquests.
Els restauradors també ens hi veiem afectats per aquesta nova Normativa, doncs serà imprescindible tenir en compte que només aquells productes per sota de 20 ppm de gluten podran ser emprats en l’elaboració dels plats aptes per a celíacs, i tenir-ho present en la Declaració d’Al·lèrgens.
Amb l’anterior Reglament 41/2009, avui ja derogat per la nova Normativa, l’Administració Pública ja garantia la seguretat alimentària del celíac i intolerant al moment d’accedir als productes sense gluten, però la nova legislació ens torna a portar a una confusió innecessària, amb nous etiquetatges, poc aclaridors en quant a la quantitat de ppm de gluten que aquests porten.
I és que el nou Reglament fixa un marge massa ampli entre els 20 ppm que el celíac pot ingerir sense posar en risc la seva salut, i els 100 ppm, quantitat totalment inacceptable per a ell. Aquesta premissa errònia provocarà que, a partir d’avui us podreu trobar amb enunciats confusos i poc aclaridors com ara:
- Elaborat específicament per a persones amb intolerància al gluten.
- Elaborat específicament per a persones celíaques.
- Adequat per a persones amb intolerància al gluten.
- Adequat per a persones celíaques.
L’Associació de Celíacs de Catalunya ha contactat fa algunes setmanes amb la Generalitat, a través de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), a fi d’exposar-li el problema i la confusió que suposarà el redactat del nou Reglament, a la vegada que, a nivell estatal, totes les associacions de celíacs han engegat una campanya conjunta dirigida a l’Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) perquè faci arribar la seva disconformitat a les autoritats europees competents, a fi que rectifiquin el redactat a la major brevetat possible.
Font. Associació de Celíacs de Catalunya