El dimecres dia 26 es va presentat al Conselh Generau d’Aran la V Edició d’Era Mongetada a càrrec del sindic d’Aran, Carlos Barrera, del president del Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran, Ambròs Barberà i del director de Era Mongetada, Carlos Sanllehy.
El Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran amb el patrocini de l’Ajuntament del Naut Aran, l’Ajuntament de Bossòst i l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, i la col·laboració de diferents entitats públiques i privades, entre ells el Conselh Generau d’Aran, donen lloc a un projecte de revalorització de l’agricultura, la gastronomia i el patrimoni cultural del territori.
En paraules del sindic d’Aran, Carlos Barrera, “la gastronomia és una dels senyals d’identitat més importants que identifiquen a la Val d’Aran. Era Mongetada ofereix al públic la qualitat diferenciada dels productes i la seva producció artesanal en origen que dóna lloc a aliments de matèria primera exquisida. El Govèrn d’Aran aposta pels nostres productors i pel valor dels nostres recursos agroalimentaris.
El president del Gremi d’Hostaleria de la Val d’Aran, Ambròs Barberà, ha manifestat “comptem amb la col·laboració i el patrocini d’institucions públiques i privades, patrocinadors i la participació dels establiments de la Val d’Aran, sense els quals “Era Mongetada” no seria un referent com a esdeveniment gastronòmic que traspassa les fronteres de la Val d’Aran”.
Carlos Sanllehy, director de Era Mongetada, ha afegit “des que va començar Era Mongetada ens hi hem dedicat amb ganes i il·lusió. Estem molt satisfets amb la participació ja que cada vegada hi ha més gent de diversos llocs del territori”.
L’any 2014, la Subdirecció General de Recerca i Tecnologia del Ministeri d’Economia i Competitivitat en la Direcció Tècnica d’Avaluació de Varietats i Productes Sanitaris i l’INIA (Institut Nacional d’Investigació i Tecnologies Agrària i Alimentària) van atorgar a la varietat de mongeta recuperada, la categoria de “Varietat Comercial”, amb la denominació “de Bossòst”.
L’activitat gastronòmica principal és el “Menú Gastronòmic” que és un espai diferenciat de la resta de l’esdeveniment, amb accés restringit a visitant, veïns del poble de Garòs i patrocinadors.
En aquest espai s’ofereixen els plats que s’elaboren en directe (SHOW- COOKING) amb base de mongeta.
Altres activitats són: El Sopar Solidari, El Dinar del Pagès i la Nit de Pintxos.
Xefs convidats
Aquest any els cuiners convidats són:
– Cuiner Internacional: Daniel Garner (Estats Units). Cuiner professional d’Universitat, va començar xef bàsic de sushi, avançant en diferents rangs del prestigiós Nobu, treballant en diferents Nobu ‘s de tot el món, actualment és el Xef Executiu del restaurant Okra a Beijing.
– Cuiner Nacional: Tony Botella. Cuiner autodidacta, va regentar els seus propis establiments en la seva joventut i més tard va dedicar 10 anys de la seva vida a dirigir un Dep. D’R + D d’un grup català dedicat a la restauració i grans esdeveniments. L’any 2000 s’independitza i crea el seu propi espai gastronòmic TBTC (Tony Botella Taller de Cuina) on es dedica a la formació per a professionals i assessories diverses. L’any 2005 es funda l’única escola dedicada només i exclusivament a la cuina al buit. És autor de dos llibres i un dvd.
“Era Mongetada” és gastronomia, però també és cultura, patrimoni i tradició. A més de les activitats gastronòmiques, “Era Mongetada” organitza diferents actes relacionats amb la cultura i el patrimoni de la Vall d’Aran, que inclouen des d’activitats ramaderes a balls tradicionals aranesos o activitats de muntanya per donar a conèixer la Val d’Aran.