A manca de l’aval del TSJC a les mesures del Govern, i a la posterior publicació al DOGC de la Resolució de Salut, el Sector de la restauració continua indignat.
La pressió exercida des dels col.lectius mèdics, han ampliat les mesures proposades dilluns per a la restauració i l’oci nocturn a d’altres sector que fins ara, incomprensiblement, no s’havien vist afectats.
Tot i això, la literatura científica en la que es basa la proposta de Salut, vers la restauració i l’oci nocturn, es contradiu amb la realitat oficial. Reiterem que cal un canvi de gestió de la pandèmia, i el darrer Comunicat del Departament de Salut sobre les quarantenes dels contactes estrets vacunats n’és un exemple. La deriva és clara.
Segons manifesta la CEHE en una nota de premsa publicada avui, l’informe de l’Institut Carles III, del 15 de desembre, assenyala que el 0,1% dels contagis es produeixen en restauració enfront del 38,3% en domicilis.
Les restriccions proposades pel Govern exigeixen compensacions per a un sector que tanca l’any amb el 30% menys de la facturació respecte a 2019 i un 25% d’establiments menys a Catalunya.
Els sota signants mostrem el nostre absolut desacord i preocupació davant la possibilitat de l’aprovació, aquesta tarda en la Conferència de Presidents, de noves mesures restrictives que afectin greument el sector, i que posin encara més en risc la supervivència a curt plaç dels nostres empresaris que, recordem, en la seva gran majoria, són, autònoms, pimes i micropimes.
Una vegada més es pretenen posar en marxa mesures que s’han demostrat ineficaces, com les pròpies dades oficials han indicat en els seus informes.
L’experiència de fa un any va demostrar que la restricció en els establiments de restauració impliquen un augment del consum en espais privats. El Ministeri de Sanitat en els seus propis informes, va reconèixer que suposen el 15,5% dels contagis enfront del 2,9% en bars i restaurants, aconseguint un 12,6% la diferència entre els que es produïen en bars i restaurants i els que es produïen en els entorns familiars.
Les restriccions en el sector suposaran la ruïna per a molts hostalers, afectant els seus ingressos i posa en risc llocs de treball, així com els propis negocis que continuen necessitant compensacions. Els Ajuts de Solvència no han resultat en cap cas el que el seu nom indica. Els requisits per accedir, i el moment en que han estat proposats, han dificultat que s’hi pogués accedir.
Insistim en que no es poden tornar a focalitzar totes les restriccions sobre un sector, que ha estat desemparat.
Exigim que en el procés de pressa de decisions de les administracions, s’adquireixin hàbits d’identificar errors i esmenar-los. Estem observant com sistemàticament cometem els mateixos errors.
Quant n’aprendrem? Avui, no fer-ho és negligència.
Si sempre actuem igual, quina previsió tindrem pel proper hivern?
Què hem de fer davant aquesta situació?
Tarragona, Lleida, i Igualada, 22 de desembre de 2021
FEDERACIÓ D’HOSTALERIA DE LLEIDA
President
FEDERACIO ASSOCIACIÓ D’EMPRESARIS D’HOSTALERIA DE LA PROVÍNCIA DE TARRAGONA (AEHT)
President
FEDERACIÓ INTERCOMARCAL D’HOSTALERIA, RESTAURACIÓ I TURISME (FIHRT)
President