El passat dimecres 22 de gener de 2014 l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell i Cadí SCCL es van reunir per signar el conveni de col.laboració per aquest 2014.
El present conveni de col.laboració permetrà a l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell portar a terme activitats de promoció de la gastronomia i el territori durant el present any, de manera que els esforços tindran una repercussió en l’economia local.
LA COOPERATIVA CADÍ SCCL
L’any 1915 en Josep Zulueta i Gomis, amb l’ajut d’un grup de pagesos, va fundar la Cooperativa CADI. Va ser la primera del sector lleter en formar-se a l’Estat espanyol. Així, la Cooperativa va significar l’inici d’un projecte socioeconòmic de reestructuració de la pagesia de la comarca. I la llet, des de llavors, ha esdevingut el seu veritable motor de transformació.
Cadí es fruit de l’esforç d’un col•lectiu de persones unides al voltant d’una idea: la de crear un nou model d’activitat agrària amb perspectives de futur, que permeti arrelar la gent al seu territori.
ELS PRODUCTES
Dins de l’àmplia gamma de productes làctics que elabora Cadi SCCL destaquen dos D.O.P ( Denominació d’Origen Protegida) la mantega i el formatge Urgèlia:
La mantega
La base essencial d’una bona mantega és la qualitat de la llet amb què està elaborada. Les condicions naturals i climàtiques pròpies de les valls pirinenques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, riques en flora i pastures verdes i fresques, permeten obtenir una llet de característiques ideals per a la fabricació d’una mantega de qualitat reconeguda per la Denominació d’Origen Protegida.
El lent procés de maduració de la nata aporta a la mantega una intensitat gustativa més alta, amb una llarga persistència de gust i aromes, que recorden l’avellana.
El formatge Urgèlia
L’Urgèlia és l’únic formatge de Catalunya reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida (D.O.P. Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya), gràcies a la seva alta qualitat, garantia d’origen i llarga tradició. S’elabora amb llet fresca de va pasteuritzada, recollida diàriament als ramaders del Pirineu, zona de gran riquesa natural i de pastures verdes i fresques.