Amb una setmana, i després del Monegros Festival, i alguna denúncia a Lleida, s’ha creat una alarma social entorn de les punxades als espais d’oci.
Tot i que Lleida és considerada una ciutat segura, la realitat és esfereïdora, les dades, a Catalunya posen en relleu un 65% d’augment de denúncies per actituds sexuals, en els últims 10 anys. I manca saber les no denúncies. No és cap broma.
Aquesta última tendència bé d’Anglaterra i França. Aquí encara no havia arribat, o no s’ha detectat, la de posar additius a la beguda amb la finalitat d’aconseguir la inacció o submissió de la víctima.
En aquest marc, els nostres establiments juguen un paper crucial, i el nostre futur implica oferir espais segurs. Els nostres establiments han d’estar orientats a protegir als afectats.
En aquesta ocasió, actuar coordinats, una xarxa de càmeres de seguretat (amb tots els requisits), la sensibilitat de tot el nostre personal, i definir protocols d’actuació, poden ser determinants.
S’està demostrant que la coordinació entre locals i amb els serveis de l’administració son clau per gestionar aquest tipus de problemes, i que tota la feina que s’ha fet amb el programa nits Q, ara es veu més profitosa.
El dimarts, 2 d’agost, es va fer una reunió de coordinació, amb la Urbana, Mossos, SEM, locals d’oci i taxis, per anar tots a una. Felicitats als organitzadors, per la celeritat de l’acció.
De nits Q ens traslladen diversa documentació que us pot ser útil.
- Documentació que ens ha arribat de la Generalitat de Catalunya en relació a com actuar des de diferents vessants
- Cartell de la campanya COMPTEM AMB TU que vam treure per les festes de maig com a sensibilització per les agressions sexistes en espais d’oci. Aquí teniu enllaç del vídeo. https://www.youtube.com/watch?v=Z0NqYDtEQwc
- Protocol d’intervenció davant agressions sexistes que facilitem a les barres i a locals d’oci.
Marta Escolà, Responsable de l’àrea de previsió i atenció a les addicions, ens va parlar de Noctambul@s com un referent a nivell estatal per la recerca i treball com a Observatori que han fet en relació a la violències sexual en entorns d’oci nocturn i el consum de substàncies. https://www.drogasgenero.info/noctambulas/informes/
Podeu trobar molta informació i també molta documentació al respecte. Les dades ens indiquen que lluny d’eliminar aquest xacra, va en augment i, per tant, haurem de continuar fent un abordatge conjunt.
També us adjuntem l’enllaç al PROTOCOL DE SEGURETAT CONTRA LES VIOLÈNCIES SEXUALS EN ENTORNS D’OCI del Departament d’interior de la Generalitat de Catalunya.
Segur que a Lleida podem continuar gaudint de les nits d’oci amb seguretat, gràcies a la col·laboració de tots.