Us adjuntem gràfiques de l’evolució comparativa de defuncions per qualsevol concepte, de defuncions covid, de la incidència acumulada a 14 dies (IA), del nombre d’UCI, de dues comunitats amb una gestió sanitària diferent.
Els resultats són diferents, i l’evolució és molt millor per la comunitat que ha estat molt més laxa amb les restriccions a l’hostaleria.
És evident la millora en la tendència de defuncions totals, tot i que gairebé recupera la normalitat el 2021, a Catalunya encara estem significament per sobre de la mitja.
La resta de dades sanitàries, sembla increïble, però significativament millors les de la comunitat que no aplica restriccions a l’Hostaleria, inclús la IA.
Hem de dir que per ser curosos amb les conclusions, no és tan senzill, i s’ha de tenir en compte molts altres paràmetres, dispersió de la població, edat mitjana…,. Però posa amb una clara evidència que la pandèmia es pot gestionar diferent i pot oferir millors resultats sanitaris.
Les dades van confirmant el que fa temps anem avançant. Aplicar restriccions al nostre sector no és l’única manera de gestionar la pandèmia, n’hi ha d’altres, i tenen millors resultats.
Així i tot, les autoritats sanitàries i el govern, gairebé ni ens atenen, van a la seva.
Amb aquestes alçades les nostres propostes estan en la línia de millorar la dinàmica del certificat sanitari, que amb el sistema actual és totalment inútil, i millorar la ventilació dels nostres locals, amb un programa de diferents solucions tècniques i ajuts per implantar-ho. Aquests sistemes de ventilació, no són sols per gestionar la pandèmia, poden servir per millorar la qualitat ambiental dels establiments per sempre. Així es podria eliminar les restriccions i oferir un marc més segur. Tanmateix, res de tot això està previst, o si ho està, nosaltres no ho sabem.
Les bones notícies són la disposició d’un medicament concret per la covid que s’ha anunciat recentment, i la regulació del preu de les proves d’antígens.
En relació amb la regulació del preu de les proves, esperem que s’hagin fet bé les coses i no s’hagin limitat a marcar per decret el preu, perquè, si és així, ens podem trobar igual, que no trobem proves a les farmàcies, perquè els farmacèutics no puguin comprar per sobre del preu de venda fitxat.
Gràfiques evolució de contagis, defuncions i UCI’S
Incidència acumulada: és la proporció de persones que es posen malaltes en un temps determinat. Es calcula dividint el nombre de casos apareguts entre el nombre de persones lliures de la malaltia a l’inici del període. Normalment se sol tenir en compte cada 100.000 habitants ia 14 dies, encara que també se’n mesura a 7. La IA a 14 dies, un dels mesuradors més importants per controlar el Covid-19.
La incidència acumulada a 14 dies és un dels mesuradors més importants per controlar com evoluciona la corba de casos del Covid-19. A mesura que aquest valor sigui més alt, més descontrolada hi haurà la pandèmia. El fet d’acotar-lo al cap de 14 dies permet valorar la rapidesa de propagació del virus entre la població.