Segons ens ha informat la CONFEDERACIÓ ESPANYOLA D’HOTELS I ALLOTJAMENTS TURÍSTICS (CEHAT), la consulta de la COMISSIÓ NACIONAL DELS MERCATS I DE LA COMPETÈNCIA (CNMC) és partidària del desenvolupament de l’allotjament turístic en habitatges particulars alleugerint les obligacions regulatòries que aquests operadors haurien de complir en comparació de les dels operadors tradicionals. CEHAT argumenta que és indubtable que l’alleugeriment, o gairebé eliminació, regulatòria que proposa l’esborrany d’estudi de la CNMC produeix greus efectes en les garanties i protecció del consumidor, la lluita contra el frau fiscal, la protecció del medi ambient, de l’entorn urbà i els objectius de política social, així mateix genera condicions de competència discriminatòries en contra dels operadors tradicionals.
Divendres passat dia 15 d’abril, CEHAT va presentar el seu escrit d’observacions a la consulta sobre els nous models de prestació de serveis i economia col·laborativa de la CNMC.
La CEHAT opina que els postulats dels suggeriments continguts en l’esborrany d’estudi de la CNMC, es basen en principis teòrics sense contrastar a Espanya ni el seu impacte posterior en el sector turístic.
La realitat és que la prestació de serveis d’allotjament turístic en habitatges, cada vegada respon menys als principis de l’economia col·laborativa, i ha passat a ser una activitat professional, lucrativa i permanent. CEHAT opina que és indubtable que l’absència de regulació per a aquest tipus de serveis produeix greus efectes en les garanties i protecció del consumidor, la lluita contra el frau fiscal, la protecció del medi ambient, de l’entorn urbà i els objectius de política social. Així mateix, les recomanacions contingudes en l’estudi de la CNMC són discriminatòries, ja que indueixen al fet que uns operadors actuïn al mercat amb unes regles i uns altres sense elles, per la qual cosa afavoreix a uns tipus d’empresaris enfront d’uns altres.
CEHAT considera que actualment el sector turístic està híper regulat i les Administracions Públiques sempre han justificat les normatives per la seva protecció al consumidor i per preservar determinats valors i drets. El que és contradictori és que aquests valors fonamentals, en cas que siguin així protegits, només hagin de ser protegits per part d’uns prestadors de serveis. Pel que mai ha d’implicar que uns sectors determinats de l’activitat d’allotjament tinguin l’obligació de complir-los i uns altres no.
CEHAT no pretén plantejar en aquest fòrum debats sobre el model de negoci de la mal anomenada “Economia Col·laborativa”. El sector representat per CEHAT (Hotels, Càmpings, Balnearis, Turisme Rural, Apartaments Turístics), espera que es produeixin mesures legislatives que permetin una major integració de totes les activitats econòmiques en la societat, reconeixent els avantatges que suposa l’augment de l’oferta i la necessària baixada d’obligacions legals per a tots. Però el sector reglat reivindica la seva permanent contribució a la societat gràcies a la creació i manteniment de l’ocupació, l’increment indubtable de la qualitat, la contribució a l’estat del benestar i l’adaptació permanent als nous temps.
No és casualitat que Espanya ocupi avui el primer lloc mundial en competitivitat turística gràcies a les empreses i treballadors del sector reglat que s’han mogut amb unes normes que han de ser modernitzades, però que permeten la convivència de petites i grans empreses en un mercat heterogeni i dinàmic.
CEHAT comparteix les peticions d’ HOTREC (patronal europea de Hotelería i Hostaleria) que bàsicament són:
- Integrar el lloguer d’allotjaments privats per a estades curtes en la legislació com a allotjament turístic perquè tots els operadors puguin competir en igualtat de condicions.
- Establir els processos per registrar-se i obtenir permisos.
- Incloure aquest tipus d’allotjament en les estadístiques turístiques.
- Fer complir els requisits i realitzar inspeccions de seguretat i vigilància.
- Complir amb les obligacions fiscals.
- Verificar la identitat del client atenent als requisits de l’acord Schengen.
- Protegir els drets i beneficis dels empleats.
- Protegir la qualitat de vida del veïnat.
- Aclarir i garantir l’adequada distinció entre propietat residencial i comercial.
- Controlar la dispersió dels pisos d’ús turístic.