Com ja us hem anat informant, la Direcció General de Turisme de la Generalitat ha elaborat el Projecte de Decret de Reglament de Turisme de Catalunya que regularà, entre d’altres aspectes, totes les modalitats d’allotjament turístic.
El tràmit d’informació pública d’aquest Projecte de Decret, que serveix per a què tots els interessats el puguin examinar i presentar les al·legacions i observacions que consideressin oportunes, va finalitzar el passat 15 de setembre.
HOSTALERIA DE LLEIDA ha presentat un extens escrit amb quinze al·legacions al text del Projecte de Decret. Les principals al·legacions presentades es basen, de forma resumida, en els següents aspectes:
- El règim de condomini per als establiments hotelers i els apartaments turístics únicament s’haurà de fer exclusiu per a les activitats ja existents.
- Permetre la possibilitat que tant als hotels de muntanya com a l’interior de mòbil homes, bungalows i altres instal•lacions es puguin instal·lar lliteres. Cal destacar que el Projecte de Decret només preveu l’ús de lliteres per als albergs.
En relació als càmpings, s’han fet vàries al·legacions de les quals destaquem:
- La necessitat de conservar la categoria d’albergs semimòbils o, en el seu cas, de considerar els “mòbil homes” o qualsevol altre tipus d’alberg amb rodes que necessiti un transport especial per circular per carretera com a albergs mòbils. S’ha de recordar que el Projecte de Decret elimina la definició d’albergs semimòbils.
- Pel que fa als albergs fixos dels càmpings, HOSTALERIA DE LLEIDA ha al•legat la necessitat de flexibilitzar i interpretar el límit percentual d’unitats d’acampada destinades a albergs fixos i semimòbils en funció de les circumstàncies dels diferents establiments de càmping. Es considera que el límit del 50% imposat en l’article 213-11 del Projecte de Decret respecte del nombre d’unitats d’acampada destinades a albergs fixos (fixos i semimòbils) no hauria de ser un límit màxim inalterable.
- S’ha demanat que els càmpings situats per sobre dels 800 metres del nivell del mar, al seu interior puguin construir edificacions o destinar edificacions ja existents a allotjament turístic en les modalitats apartament turístic, alberg, habitatge d’ús turístic o habitacions en habitatge compartit.
- Permetre als càmpings un 20% de places com a zones de refugi. La inclusió d’aquest nou article al Projecte de Decret que permeti zones de refugi als càmpings aconseguiria atraure i donar servei a la cada vegada més solida oferta de senderisme. Trobem com a exemple de la implantació de les zones de refugi, el “Camíno de Santiago” on aquestes estan funcionant amb èxit.
- La Generalitat ha d’exigir a les persones que vulguin exercir l’activitat d’habitatge d’ús turístic, la presentació de la còpia de la comunicació prèvia d’inici d’activitat davant l’Ajuntament, així com la còpia de la comunicació d’alta de l’activitat econòmica (IAE) davant l’Agència Tributària. A més, també s’ha al·legat per als habitatges d’ús turístic que es prevegi en el nou Decret el tràmit d’informació prèvia de la comunitat de propietaris o de veïns que hi resideixin.
- Eliminació de la nova modalitat d’habitació en habitatge compartit que proposa la Generalitat. Per al cas que no s’atengui aquesta al·legació, atès que aquesta nova modalitat és una realitat a tots els països del nostre entorn; que l’Administració turística exigeixi també la presentació de la còpia de la comunicació prèvia d’inici d’activitat davant l’Ajuntament, així com la còpia de la comunicació d’alta de l’activitat econòmica (IAE) davant l’Agència Tributària, i que les ordenances municipals prevegin l’informe previ a la comunitat de propietaris o de veïns que hi resideixin.
- Modificar la composició actual de la Comissió del Fons per al foment del turisme, que és l’òrgan que entre d’altres funcions, proposa l’aplicació dels recursos obtinguts amb la taxa turística, per a què hi hagi un representant dels establiments hotelers de les quatres províncies de Catalunya. Actualment la normativa vigent només en preveu dos representants dels establiments hotelers, un dels quals ha de representar els establiments hotelers de Barcelona.
- Eliminar la presumpció de certesa dels informes d’inspecció, degut a la jurisprudència consolidada existent sobre la no presumpció de veracitat dels informes complementaris posteriors dels inspectors.
Podeu accedir al text íntegre de les al·legacions presentades per HOSTALERIA DE LLEIDA:
Al.legacions al projecte de Decret del Reglament de Turisme de Catalunya Document 1
Al.legacions al projecte de Decret del Reglament de Turisme de Catalunya Document 2
A partir d’ara la Direcció de Turisme de la Generalitat estudiarà totes les al·legacions presentades.
Us mantindrem informats de qualsevol novetat que es produeixi en relació a l’elaboració d’aquesta nova normativa.
Per a més informació:
Servei Jurídic d’HOSTALERIA DE LLEIDA
Sr. Javier Portolés García
Tel. 973.24.88.58
E-mail: jportoles@hostaler.org
Article relacionat
Principals novetats del Projecte de Decret que regularà els allotjaments turístics