Anem fent un anàlisi mensual sistemàtic de l’evolució de l’ocupació a Lleida, als càmpings i hotels, més exhaustiu al tancament definitiu de l’any, i als mesos de juliol i agost.
El seguiment l’anem fent des del 2008, i ho comparem amb una província veïna, per raons de similitud de producte, de dimensió, geografia i de temporades. Les dades son de l’ INE.
Podeu veure les gràfiques, la primera sèrie, analitza pernoctacions anuals, als hotels i càmpings, segmentat després per residents ( espanyols ) i estrangers. Tancament definitiu desembre del 2013.
S’aprecia un decreixemt de les pernoctacions globals, que es va iniciar al 2009. Observem que Osca ha canviat la tendència al 2013, però Lleida continua a la baixa.
Osca manté un nivell superior de pernoctacions tots els anys, tot i que al 2008 estava per sota i que al 2012 s’igualen amb Lleida.
Al segon gràfic de la primera sèrie es veu el comportament dels nacionals, que pel volum conserva la tendència del comportament global anterior.
El tercer el comportament dels estrangers. El fet que més destaca una tendència similar a Lleida i Osca, però Osca duplica les pernoctacions d’estrangers. Un fet determinant.
La segona sèrie analitza el comportament anual dels càmpings en concret
al primer gràfic de la segona sèrie, on veiem el comportament global dels càmpings, s’aprecia una regularitat a les pernoctacions, a les dos províncies, tot i que destaca Osca va molt per sobre que Lleida
un 50 % més de pernoctacions. Els últims dos anys una lleugera caiguda.
Del tercer gràfic, destaca la gran diferencia de les pernoctacions més d’un 300 % dels estrangers, el nostre gran repte.
La tercera sèrie analitza el comportament anual dels hotels
Els dos primers gràfics tenen tendències similars als primers de la primera sèrie, lògic pel volum. Com a fet destacable, en aquest cas Lleida està per sobre de Osca, tant en nacionals com en estrangers, tot i que Osca inicia un canvi de tendència a l’alça l’últim any, i Lleida no.
Del tercer gràfic destacar que a diferencia dels càmpings, lleida supera a osca en pernoctacions d’estrangers, tot i que a l’últim any, la diferencia es redueix.
La quarta sèrie analitza el comportament de juliol i agost del 2014 als hotels i càmpings.
Es pot observar que les tendències son similars, però Osca te un major nombre de pernoctacions de 250.000 a 300.000 que sobre el nostre global pot ser un 30 %.
I al segon i tercer gràfic podem veure com tant en residents com en estrangers en superen, tot i que les tendències son molt similars.
Conclusions
Hem d’analitzar el diferent comportament als hotels i al càmpings especialment dels estrangers. Per sobre segurament es deu al diferent tipus de clientela d’estiu i d’ hivern.
Destaca especialment que amb un nombre similar de places d’allotjament disponibles, tenen un 30 % més de pernoctacions a l’estiu. Aquest és el principal repte que tenim. Si el mateix anàlisi el fem de tot l’any, no hi ha tanta diferencia, però aquest últim 2013 s’ha produït una diferencia a les tendències, ells recuperen i nosaltres continuem amb caiguda.
El gràfic mostra l’evolució dels últims mesos de l’index de variació interanual del nombre de treballadors, és a dir, comparar el creixement o decreixement amb el mateix mes de l’any anterior.
S’observa que a partir de mes de juny, la mitja espanyola entra en percentatges positius, es a dir comencem a remontar en comparació amb el juny del 2013. A lleida no entrem en percentatges positius fins al novembre.
Anem creixent, amb la mateixa tendència que la mitja espanyola, però amb comportaments característics com la finalització de la temporada d’hivern. Aquest últim mes hem iniciat un canvi de tendència a la baixa en comparació amb la tendència de la mitja espanyola.