horecalleida.es

horecalleida.es

Actualitat del Sector Hostaler a la Província de Lleida

notícies

Actualitat del Sector Hostaler a la Província de Lleida
  • Portada
  • Lleida
  • Val d’Aran
  • Alt Urgell
  • Comarques
  • Nacional

Entra en vigor la nova Llei Orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals

13 desembre, 2018

El dia 6 de desembre de 2018 es va publicar al BOE la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals, que adapta el model establert per Reglament Europeu de Protecció de Dades, i introdueix novetats mitjançant el desenvolupament de matèries contingudes en el mateix. Aquesta Llei, substitueix l’anterior Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

La Llei facilita que els ciutadans puguin exercitar els seus drets en exigir, en particular, que els mitjans per fer-ho siguin fàcilment accessibles. A més, es regula la manera en què ha d’informar-se a les persones sobre el tractament de les seves dades optant-se, específicament en l’àmbit d’internet, per un sistema d’informació per capes que permeti al ciutadà conèixer de forma clara i senzilla els aspectes més importants del tractament, podent accedir als restants a través d’un enllaç directe.

Un altre dels aspectes nous inclosos en la nova normativa és que es reconeix específicament el dret d’accés i, si escau, de rectificació o supressió per part dels qui tinguessin vinculació amb persones mortes per raons familiars o de fet i als seus hereus. La mesura limita l’exercici d’aquests drets quan el mort l’hagués prohibit.

Respecte a l’àmbit laboral, s’han de destacar els següents drets digitals que la nova llei reconeix:

Dret d’accés universal a internet (article 81).

Es garanteix un accés universal, assequible, de qualitat i sense discriminació alguna a internet, procurant superar la bretxa de gènere tant en l’àmbit personal com a laboral, així com la bretxa generacional mitjançant accions dirigides a la formació i l’accés a les persones majors, amb especial atenció a entorns rurals i persones amb necessitats especials.

Dret a la intimitat i ús de dispositius digitals a l’àmbit laboral (article 87).

Els treballadors i els empleats públics tindran dret a la protecció de la seva intimitat en l’ús dels dispositius digitals posats a la seva disposició per l’empresa.

L’empresa podrà accedir als continguts derivats de l’ús dels mitjans digitals facilitats al treballador només a l’efecte de controlar el compliment de les obligacions laborals o estatutàries i de garantir la integritat d’aquests dispositius.

Serà obligatori per a les empreses establir, amb la participació dels representants dels treballadors, els criteris d’utilització dels dispositius digitals, respectant els estàndards de protecció de la seva intimitat i informe d’aquests criteris als treballadors, determinant, per exemple, els períodes durant els quals l’empleat pugui fer ús personal d’aquestes eines, en cas d’estar permès.

Dret a la desconnexió digital a l’àmbit laboral (article 88).

Els treballadors i empleats públics tindran dret a la desconnexió digital a fi de garantir, fora del temps de treball legal o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així com de la seva intimitat personal i familiar.

L’empresa, prèvia audiència dels representants dels treballadors, haurà d’elaborar una política interna dirigida als treballadors, inclosos els que ocupin llocs directius, en la qual es definiran les modalitats d’exercici del dret a la desconnexió i les accions de formació i sensibilització del personal sobre un ús raonable de les eines tecnològiques que eviti el risc de fatiga informàtica. En particular, es preservarà aquest dret en els supòsits de realització total o parcial del treball a distància.

Dret a la intimitat enfront l’ús de dispositius de videovigilància i de gravació de sons en el lloc de treball (article 89).

L’empresa podrà tractar les imatges obtingudes per a l’exercici de les funcions de control dels treballadors previstes en l’article 20.3 de l’Estatut dels Treballadors. No obstant això, s’estableix l’obligació d’informar amb caràcter previ als treballadors, i, si escau, als representants dels treballadors de l’existència de càmeres de videovigilància i el possible ús de les seves imatges per al control laboral.

L’ús de sistemes d’enregistrament de so haurà de ser també comunicat i només serà possible quan concorrin riscos per a la seguretat de les instal·lacions, béns i persones, derivat de l’activitat al centre de treball.

Dret a la intimitat davant la utilització de sistemes de geolocalització en l’àmbit laboral (article 90):

L’empresa podrà tractar les dades obtingudes a través de sistemes de geolocalització per a l’exercici de les funcions de control dels treballadors, previstes en l’article 20.3 de l’Estatut del Treballadors. Així mateix, amb caràcter previ, l’empresa haurà d’informar de forma expressa, clara i inequívoca als treballadors, i, si escau, als seus representants, sobre l’existència i característiques d’aquests dispositius.

Drets digitals en la negociació col·lectiva (article 91):

Els convenis col·lectius podran establir garanties addicionals dels drets i llibertats relacionats amb el tractament de les dades personals dels treballadors i la salvaguarda de drets digitals en l’àmbit laboral.

A part dels nous drets a l’àmbit laboral que us hem explicat, una altra novetat de la Llei és la referida a la regulació dels coneguts com a “fitxers de morosos”, que redueixen de 6 a 5 anys el període màxim d’inclusió dels deutes i en els quals s’exigeix una quantia mínima de 50 euros per a la incorporació dels deutes a aquests sistemes. Amb l’anterior Llei, no existia una quantitat mínima.

Finalment, es modifica la Llei de competència deslleial, regulant com a pràctiques agressives les que tracten de suplantar la identitat de l’Agència o les seves funcions i les relacionades amb l’assessorament conegut com a “adaptació a cost zero” a fi de limitar assessoraments d’ínfima qualitat a les empreses.

Per últim, com ja us hem anat informant anteriorment, us recordem que des del passat 25 de maig de 2018 és d’aplicació obligatòria el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades UE 2016/679, el model del qual ha estat adoptat per la nova Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals.

Per tant, estem en uns dies clau per impulsar l’adaptació de les nostres empreses a aquestes normatives que introdueixen canvis de concepte prou importants, per la qual cosa us recomanem que us adapteu el més aviat possible.

HOSTALERIA DE LLEIDA us pot oferir un servei a un cost assumible per complir amb els requeriments que marca el nou Reglament Europeu de Protecció de Dades i la nova Llei de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals. Si voleu més informació, truqueu al Departament Jurídic d’HOSTALERIA DE LLEIDA (Sr. Javier Portolés García. Tel. 973.24.88.58. E-mail: jportoles@hostaler.org).

Us facilitem les noticies relacionades que sobre protecció de dades que hem publicat en aquest butlletí.

Noticies relacionades:

Nova regulació de les dades de caràcter personal

Aspectes més destacats per al sector de l’allotjament turístic de la jornada informativa de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades sobre el nou Reglament Europeu

Nou Reglament de Protecció de Dades

Tweet

Enquesta

Per què la gent no vol treballar en el nostre sector?

Què en penses?

Com veieu la notícia d’avui d’anul·lació de 45 km d’autovia al projecte A-23 fins a Benavarri?

View Results

Loading ... Loading ...

El més vist aquesta setmana

  • Reunió amb el President de la Generalitat, Honorable Sr. Pere Aragonés
  • Nova línia d’ajuts per a empreses d’un a cinc treballadors
  • Properes convocatòries d’ajuts del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’aquest 2022
  • Per un impuls als Pirineus, diem prou!
  • El próxim 16 de juny s’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç i serveis, l’artesania i la moda

Calendari notícies

juliol 2022
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« juny    

Memòria

  • any 2021
  • any 2020
  • any 2019
  • any 2018
  • any 2017
  • any 2016
  • any 2015
  • any 2014
  • any 2013

Federació d’Hostaleria de Lleida

Av. del Segre, 7. Altell - 25007 LLEIDA
Tel. 902 24 88 58 - 973 24 88 58
Fax: 973 18 40 40
federacio@hostaler.org

Aula Manel Martín

C/ Segrià, 35. Baixos - 25006 LLEIDA
Tel. 973 28 92 38
Fax: 973 18 40 72
aula@hostaler.org
Copyright © 2022 horecalleida.es
Acceptar i tancar
Aquesta web utilitza cookies tècniques, de personalització i d'anàlisi, pròpies i de tercers, per anònimament facilitar-li la navegació i analitzar estadístiques de l'ús de la web. Obtenir més informació