Les tendències canvien, tendim a pensar que si estem al marge, no ens afecta, però cada vegada més, amb la globalització, directament o indirectament aquestes noves tendències acaben incidint en el nostre entorn.
És el cas dels habitatges turístics. A l’inici els hostalers vàrem alçar el crit al cel al preveure com podia incidir amb la competència deslleial al nostre sector.
Ara, amb el poc temps que portem, ja podem observar tots, que el de menys és el dany al sector turístic.
Especialment a les destinacions turístiques, també en alguna zona de Lleida, els habitatges s’han transformat amb hotels. Sense voler, i és clar, la gent que necessita habitatge, no en troba a preu d’habitatge.
L’article 47 de la Constitució Espanyola diu:
“Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos.”
En un espai de propietat nostra, està clar que no podem fer el que creiem més oportú. Tenim normativa urbanística molt restrictiva, per exemple. Però recents dictàmens del Tribunal de la Competència expressen que no es pot limitar l’ús de les propietats d’habitatge.
Està demostrat que amb la combinació de llibertat per fer el que es vulgui amb les noves eines de comercialització digital, es facilita l’especulació amb el preu de rendiment dels equipaments immobiliaris.
Aquesta situació, treu de mercat els actius d’habitatges que estaven disponibles per noves parelles, o treballadors nouvinguts que s’incorporen a la feina. A Lleida comencem a tenir dèficit d’habitatges disponibles a l’Aran i al Pallars, amb l’enrenou que suposa pels afectats. L’extrem el tenim a Barcelona.
Com sempre s’ha passat la patata calenta a l’administració més dèbil, els Ajuntaments. Ja està bé que els Ajuntaments puguin dir la seva, ja que com es pot observar, la situació és molt diferent a Vielha que a Lleida ciutat, però haurien de tenir més suport de les administracions superiors.
A Espanya diferents Ajuntaments estan començant a regular, per restringir les autoritzacions d’habitatges turístics, com Palma de Mallorca, és una primera reacció.
Veurem com evoluciona i que es fa per preservar el dret a l’habitatge, tal com preveu la Constitució.
Josep Castellarnau
President Federació Hosteleria
Ambrós Barberà
President Gremi Hostaleria Val d’Aran