La càrrega estadística que suporten les empreses és cada vegada major i han d’utilitzar mé temps en omplir els qüestionaris que obligatòriament han de respondre a l’ Institut Nacional d’ Estadística (INE), que és un organisme depenent del ministeri d’ Economia.
A més, si no es compleix amb aquesta obligació les empreses poden ser sancionades amb multes que van des de els 60 euros, en el supòsit de l’enviament de dades incomplertes , fins als 30.050 euros, per la resistència a completar la informació requerida o el subministrament de dades falses.
Aquestes dades es demanen a empreses que l’INE elegeix, algunes per un termini de varis anys.
No té cap sentit que es demanin dades que figuren a registres públics, com mercantils o de la propietat, o informació de la que ja disposa l’administració a través de l’ Agencia Tributària, Seguretat Social, o de CCAA i ajuntaments, però així està passant.
Els requisits del Govern español:
- Les empreses estan obligades a omplir un nombre important d’enquestes mensuals i anuals amb les que el INE realitza les estadístiques oficials.
- Si no es complimenten les dades exigides, i en el termini estipulat, s’obre un expedient sancionador que pot acabar en una multa que pot ser com a mitjana de 300 euros en los casos menys greus.
- Encara que moltes d’aquestes dades ja siguin públiques en altres organismes, s’han de facilitar igualment.
- El Govern ha establert que per nous emprenedors, pymes de menys de 50 treballadors, el INE haurà de limitar a una sola enquesta obligatòria el primer any d’activitat, en cas que sigui seleccionada.