Amb l’aprovació del Reial decret llei 3/2016, de 2 de desembre, s’inclouen nous supòsits d’inadmissió d’ajornament o fraccionament del pagament d’alguns deutes tributaris, amb efectes des de 2017.01.01 i que a continuació resumim:
Tributs que hagin de ser repercutits (art. 65.2.f LGT)-Model 303-
Afecta, principalment, a l’IVA, tot i que també a altres tributs que per llei hagin de ser objecte de repercussió (ex; IIEE). La raó de ser d’aquesta modificació és la poca justificació que sempre ha tingut ajornar o fraccionar el pagament d’unes quantitats que, en la mesura que el subjecte passiu actua d’intermediari en la seva recaptació enfront de la Hisenda pública, ja obraven en el seu poder . D’aquí l’excepció, lògica, en cas que no constin efectivament en el seu poder, per haver estat repercutides però no cobrades.
En el cas de l’IVA, com la liquidació periòdica compensa en el seu si quantitats repercutides i suportades, es planteja el problema d’un eventual divorci entre la quantitat a ingressar i la quantitat repercutida. En principi, cal entendre que és el saldo a ingressar de l’autoliquidació que no resulta ajornable ni fraccionable.
Pagaments fraccionats de l’Impost sobre Societats (art. 65.2.g LGT)-Model 202-
Ja a la fi de 2015, el Departament de Recaptació establir criteris restrictius per a la concessió d’ajornaments i fraccionaments de pagament relatius a aquest tipus de deutes. Si es tracta de grans empreses, havien de denegar sistemàticament i en els altres casos, en la seva major part. Es tracta d’un criteri que, després de l’entrada en vigor del nou contingut de l’art. 65.2, queda derogat. En aquest sentit, la reforma normativa ha anat més enllà (inadmissió) del que establia el criteri administratiu (denegació).
Retencions i ingressos a compte (art. 65.2.b) LGT) -models 111, 123 i 115-
La raó tècnica que justifica la seva modificació és la mateixa dels tributs repercutits. Fins ara es podia admetre la sol·licitud o, si concorrien les circumstàncies de l’art. 82.2.b) LGT, concedir-la. A partir d’ara no es pot aplicar, en cap cas, l’excepció de l’esmentat art. 82.2.b). De l’esquema inadmissió / concessió s’ha passat, doncs, al d’inadmissió en tot cas.
Deutes recorregudes i suspeses, finalment confirmades (art. 65.2.e LGT) La suspensió normalment haurà estat mitjançant garantia, després un cop notificada la necessitat de pagar el deute, després d’arribar aquesta fermesa, que és propi és procedeixin al pagament voluntari de la mateixa o, si no, mitjançant l’execució d’aquesta garantia. D’aquí que no tingui raó de ser el seu ajornament o fraccionament. Tot i que la mesura operarà tant si hi ha hagut garantia com si no.
Pagament en espècie de deutes considerats inajornables per l’art. 65.2 LGT (art. 60.2 LGT)
La voluntat del precepte és clara. La inadmissibilitat de l’ajornament o fraccionament de determinats deutes té per objecte reforçar el pagament en efectiu de les mateixes, que es veuria frustrat si la via del pagament en espècie, malgrat l’esmentada inadmissibilitat, estigués oberta.
ATENCIÓ:
S’han publicat en diversos mitjans de comunicació, notícies indicant que Hisenda planeja una ordre ministerial perquè els autònoms i pimes puguin ajornar el pagament de l’IVA fins a 30.000 euros però només un any.
Des del departament Fisca de la Federació d’Hostaleria de Lleida, us informarem puntualment si arriba a aprovar-se aquesta norma.