Durant aquests darrers dies alguns associats ens han comunicat que estan rebent trucades telefòniques i e-mails per part d’empreses que ofereixen formació bonificada en APPCC (Anàlisi de perills i punts de control crítics), mitjançant pràctiques comercials agressives, informant que la implantació de les APPCC i la formació en aquesta matèria és obligatòria.
En aquest sentit us hem de dir que el Reglament (CE) nº 852/2004 del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d’abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, estableix que les empreses del sector alimentari (diferents de les que es dediquen al cultiu, la ramaderia, la caça o la pesca) han d’aplicar els principis del sistema d’anàlisi de perills i control dels punts crítics (APPCC) per garantir la seguretat alimentària.
Tot i això, l’any 2014 l’Agència de Salut Pública de Catalunya va publicar el Document marc sobre la flexibilitat en l’aplicació dels reglaments d’higiene als establiments alimentaris de Catalunya, en el qual es va definir el “PETIT ESTABLIMENT”, com qualsevol empresa alimentària que per les seves dimensions, els recursos humans limitats, la naturalesa de l’activitat … té dificultats a l’hora d’aplicar el concepte APPCC íntegrament.
Més concretament, es va definir al “PETIT ESTABLIMENT” com les empreses de menys de deu treballadors i un volum de facturació inferior als dos milions d’euros, i en el cas d’elaboració de menjars, es va considerar “PETIT ESTABLIMENT” el que feia fins a 100 menús al dia. En aquest tipus d’establiments pot ser suficient l’aplicació de prerequisits i guia de bones pràctiques d’higiene del sector per garantir la seguretat alimentària. De fet en alguns casos (restaurants-bars sense cuina o amb cuina i menys de 10 treballadors per torn) fins i tot hi ha uns prerequisits simplificats.
Els petits restaurants i bars és evident que no han d’implantar un APPCC, en canvi restaurants grans que superin els criteris abans esmentats, o que fan banquets, pot ser que si que sigui necessari per garantir la seguretat alimentària, directament o bé amb l’aplicació simplificada dels principis de l’APCCC a través de les guies pràctiques correctes d’higiene sectorials. Caldria valorar cada cas.
Les empreses que fan menjars preparats, càterings … han d’inscriure’s al Registre Sanitari, i en aquests casos si que es demana tenir implantat un APPCC.
En quant a la formació, els Inspectors de Sanitat demanen formació en APPCC a empreses que tenen implantat el sistema APPCC, i tampoc en tots els casos. A la resta d’establiments del nostre sector, la formació de manipuladors d’aliments és suficient. De fet, als cursos de formació de manipuladors d’aliments s’acostuma a parlar ja dels prerequisits i bones pràctiques d’higiene i es menciona a l’APPCC.
També cal que tingueu en compte quan us ofereixen formació, saber si aquesta està bonificada o no. La formació bonificada implica el compliment d’uns requisits davant la Seguretat Social i si no els compliu, pots pot ser que posteriorment hagueu de retornar els diners bonificats a la Seguretat Social.
Requisits de la formació bonificada.
Per últim, us volem recordar que als nostres establiments és molt important garantir la seguretat alimentària, per la qual cosa no podem baixar la guàrdia en la formació continua dels nostres treballadors.
Si teniu qualsevol dubte, davant l’oferiment de formació bonificada en APPCC o en qualsevol altre tema, o sobre els requisits per poder gaudir de formació bonificada, truqueu a HOSTALERIA.
Documents Relacionats
Reglamento 854-2004 Relativo a los productos alimenticios
Document marc sobre la flexibilitat en l’aplicació dels reglaments d’higiene als establiments alimentaris de Catalunya