El Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran amb el patrocini de l’ Ajuntament deth Naut Aran, l’ Ajuntament de Bossòst i l’ Ajuntament de Vielha e Mijaran, amb la col·laboració de diverses entitats publiques i privades organitzen “Era Mongetada 2016”, una proposta única que uneix agricultura, gastronomia i cultura de la Vall d’Aran.
Com en cada edició hi haurà diverses activitats que inclouen el Sopar Solidari elaborat pels cuiners del Grèmi del divendres dia 28 amb un concert acústic a càrrec de Mercè Morera i Alba Logan ; el dissabte dia 29 la festa es desplaçarà a Bossòst on es celebra la Fira Ramadera, amb Jocs Agrícoles Deportius per equips, la inauguració de la placa del monument de “Era Mongetada” i el Dinar Pagès. El vespre-nit del mateix dissabte es farà tradicional nit de pinxos que elaboren diversos bars associats al Grèmi. La nit comptarà amb un concert de música occitana a càrrec de Gigi de Nissa, provinent de la ciutat occitana de Nissa; Lou Seriol, de les Valls Occitans d’Itàlia, i el fi de festa a càrrec del DJ Lluc Navarro.
El diumenge dia 30 es farà com cada any la demostració de tractament tradicional de la mongeta i a continuació l’activitat principal: el dinar de mongeta amb show cooking inclòs. En aquesta edició comptarà amb la presencia de dos craks de la cuina: Daniel Garner i Toni Botella. Daniel Garner (Estats Units), cuiner professional d’Universitat. Va iniciar-se com a xef bàsic de sushi avançant en diferents categories del prestigiós Nobu i ha treballat en diferents Nobu’s d’arreu del món. Actualment és el xef de l’Okra de Beiijin (Pekin). Toni Botella, cuiner autodidacte, l’any 2000 va crear el seu propi espai gastronòmic TBTC (Tony Botella Taller de Cuina) on es dedica a la formació professional. També hi participaran destacats cuiners del Grèmi d’Ostalaria.
Més informació a la web www.eramongetada.org