El passat 21 de novembre el Conselh Generau d’Aran amb la col•laboració de l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran), va organitzar la 1era Jornada de Carn de Caça ena Codina e en Plat, a l’ Auberja de Salardú.
En la presentació de la jornada, el Síndic d’Aran, Carlos Barrera va destacar la singularitat de la caça com a activitat social plenament acceptada de forma natural a la Val d’Aran i sobre el paper que aquesta pot jugar com a nova via de desenvolupament gastronòmic i d’oferta turística a la Val d’Aran.
Tot i que el títol de la jornada podia fer pensar que el contingut de la mateixa estava centrat només en la proposta gastronòmica, les intervencions de Santiago Lavin, Catedràtic i responsable del Servei d’ Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB, i d’Ivan Afonso, responsable de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran, van fer que els assistents assolissin coneixements sobre el tractament de la carn de caça, la seva manipulació, la comercialització i l’autoconsum.
Lavin, que és caçador i gastrònom experimentat, va oferir als assistents tota una sèrie de consells pràctics sobre la necessitat d’extremar les mesures higièniques i dels utensilis a utilitzar, el transport, el tractament de les peces segons l’edat i el sexe de les captures i el seu aprofitament, així com sobre l’elecció de la carn i dels diferents processos d’elaboració i de control de la cocció, sigui per elaborar guisats, a la brasa, confitats, carpaccios, marinades, patés, confits i terrines, conserves i embotits.
Per la seva part Ivan Afonso, va posar en coneixement dels assistents a la jornada les accions que porta a terme el C.G.A. en la gestió cinegètica i de l’activitat de les comissions de caça creades pel mateix Conselh Generau fa quatre anys, a partir de les quals es decideix sobre les quotes de les caceres, sempre buscant l’equilibri natural dels censos de les diferents espècies que conviuen a les muntanyes de l’Aran en defensa de les espècies autòctones per a intentar assegurar la recuperació de l’Isard, el manteniment del Cabirol, frenar l’expansió de la Daina i el control de la presència del Cérvol, entre d’altres actuacions.
La Jornada va acabar amb una degustació dels diferents plats elaborats amb carn de caça pels cuiners del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’aran i per Santiago Lavin, que van fer gaudir amb diferents elaboracions a tots els assistents.