VIII Premis Nacionals d’Hostaleria

Saragossa serà la seu de la celebració dels VIII Premis Nacionals d’Hostaleria, que tindran lloc el pròxim 25 de novembre, organitzats per la Federació Espanyola d’Hostaleria (FEHR) en col·laboració amb la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de Saragossa.

Els Premis FEHR reconeixen la tasca dels establiments, empreses i institucions que han destacat en aspectes tan diferents com la innovació tecnològica, la responsabilitat social, el suport a la cultura, la responsabilitat mediambiental, compromís amb les persones amb discapacitat, compromís amb la qualitat … ..i poden ser considerats un exemple per al sector per la seva contribució a engrandir l’hostaleria i aportar bons models a seguir.

El Teatre Principal de Saragossa acollirà la VIII edició d’aquests Premis, que després de 4 anys celebrant-se a Madrid van començar a rotar la seva seu amb la finalitat de promoure la implicació i participació de les associacions. Valladolid va ser la primera a acollir la celebració dels Premis FEHR, a la qual van seguir Bilbao, Sevilla i Oviedo.

Els premiats d’aquesta edició són:

PREMI EMPRESARI HOSTALER: Juan Robles (Sevilla)
Una petita celler fundat al costat del seu pare en 1954 és l’emblema i germen de l’ampli grup que regenta Joan Robles. La petita taverna andalusa ha donat pas a un grup de més de 200 treballadors, que s’ha convertit en un exponent de la cuina sevillana i andalusa basada, com en els seus inicis, en productes autòctons i receptes de la nostra terra. Nou establiments amb el segell de Roures Restaurants (Casa Robles, Robles Plancetines, Restaurant La Subhasta, El Súmmum, Don Joan d’Alemanys, Doña Francisquita, Robles Laredo, El Obrador de Roures i Robles Aljarafe) cobreixen en l’actualitat diferents segments en restauració, mantenint viu l’afany de superació de Joan Robles, que ha estat reconegut amb la Medalla de la Ciutat de Sevilla, concedit per l’Ajuntament de la ciutat.

PREMI EMPRESA HOSTELERA: Els Galayos (Madrid)
Referent de la cuina castellana a Madrid, Los Galayos ha estat testimoni de l’esdevenir històric de la capital des de 1894 gràcies a la seva posició privilegiada a la Plaça Major. Els seus salons són el reflex d’aquesta història, com el Saló Duc, testimoni de l’última reunió de la Generació del
27 abans de l’esclat de la Guerra Civil. La família Gran, al capdavant d’aquest emblemàtic establiment des del començament ha aconseguit mantenir la tradició de la nostra cuina, i per la seva ubicació és un referent per als turistes, convertint-se en un dels nostres principals ambaixadors de la gastronomia tradicional espanyola. El Garrí amb patates revolconas i el Cuit madrileny en olla de fang s’han convertit en referents d’aquest local on s’organitzen múltiples jornades i menús especials amb l’objectiu de promocionar la nostra cuina tradicional.

PREMI EMPRESA HOSTELERA D’ORIGEN ESPANYOL EN EL MÓN: Canvi de Terç Group (Londres)
Canvi de Terç és el primer dels cinc establiments que formen part del grup que Abel Lusa lidera a Londres i que han aconseguit situar la cuina espanyola en el més alt del panorama gastronòmic londinenc. Fa més de 20 anys que Abel, després d’estudiar Hostaleria a Madrid, va obrir el primer dels locals a la capital anglesa conscient del potencial de la nostra gastronomia. A ell li van seguir Tendido Cero, que compta amb dos locals, un d’ells just davant del primer, i en el qual la tapa és la gran protagonista. A més al mateix carrer ha obert Capote i Toros, un bar andalús en què els vins de xerès i el pernil són els grans protagonistes. El grup Canvi de Terç Group el completa C. Tonic, associat a Canvi de Terç on s’han atrevit a especialitzar-se en gin & tonic al país que va inventar aquest combinat.

PREMI EMPRESA HOSTELERA COMPROMESA AMB LA RESPONSABILITAT SOCIAL: Docamar (Madrid)
Docamar és una empresa familiar fundada el 1927 que en els darrers temps ha fet un esforç especial en el compromís amb la societat i especialment amb els més joves i desfavorits del barri on exerceixen la seva activitat a través de diferents exposicions, suport a joves artistes, accions per mantenir viu el record del barri o accions per promoure pràctiques de vida saludables. A més des de 2006 col·labora amb Creu Roja Joventut, Mercedaris i Fundación Tomillo per a la integració de joves immigrants. Amb les dues primeres participen en un programa de protecció de joves immigrants amb manca de recursos i en risc d’exclusió als que han proporcionat formació i treball, romanent dos d’aquests treballadors actualment a la plantilla. Amb la Fundació Tomillo l’ajuda se centra a donar una adequada formació a aquests joves amb la finalitat de permetre’ls trobar una feina.

A més, ha participat en les últimes quatre edicions de Restaurants contra la Fam, destacant tant per la seva generositat com per la seva col·laboració en la difusió de la pròpia campanya.

PREMI EMPRESA HOSTELERA COMPROMESA AMB LES PERSONES AMB DISCAPACITAT: dfabula (Saragossa)
El Bar Restaurant dfabula, va néixer l’estiu de 2010 com el somni d’una ONG que treballa per la integració social de persones amb discapacitat, Fundació DFA. Aquell somni és avui una realitat que es materialitza en accessible, amb una plantilla de grans professionals amb discapacitat, dels nou professionals que la componen el 80% d’ells, que ofereixen un tracte personalitzat i directe, oberts sempre a qualsevol canvi segons els gustos dels clients. A més, el local disposa de Porta d’entrada amb obertura automàtica, totalment accessible per a clients amb mobilitat reduïda, banys totalment adaptats per a usuaris de cadira de rodes, barra amb una zona menys elevada per a persones en cadira de rodes i televisions amb subtítols per a persones amb discapacitat auditiva.

EMPRESA HOSTELERA DESTACADA EN INNOVACIÓ TECNOLÒGICA: L’Olivar (Múrcia)
Firo Vázquez és l’ànima d’aquest establiment. Propietari del mateix i cuiner ha sabut plasmar en els seus plats seu esperit inquiet que li fa participar en múltiples projectes d’innovació. Entre ells destaca la seva col·laboració amb el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Múrcia o la iniciativa “la carta de restaurants comestibles” amb sabors i olors no primaris de plats oferts en el propi suport. Aquestes accions l’han portat a participés en múltiples conferències i exposicions gastronòmiques, fent de la seva cuina un referent en la investigació, innovació i aplicació de noves tècniques.

PREMI EMPRESA HOSTELERA COMPROMESA AMB LA QUALITAT: Casa Quiquet (València)
Casa Quiquet, que compta actualment amb un hotel de 3 estrelles, restaurant, saló de banquets i jardins per a esdeveniments, ha sabut adaptar-se als nous temps per combinar la tradició dels seus més de 100 anys d’experiència amb una aposta decidida per la qualitat. Des de 2002 s’han implantat en els seus locals els sistemes de qualitat ISO 9001 i ICTE, mantenint aquestes certificacions durant els últims 11 anys amb l’objectiu d’estructurar el sistema de treball dels diferents integrants de l’empresa i la seva correcta realització. A dia d’avui, Casa Quiquet conserva el certificat ICTE, la qual cosa demostra el seu compromís amb la qualitat i amb les correctes pràctiques en matèria d’higiene i seguretat alimentària en els seus processos d’elaboració amb l’objectiu de donar un servei òptim al client. Tot un referent en l’hostaleria valenciana, que en l’actualitat es troba dirigida per la cinquena generació.

PREMI EMPRESA HOSTELERA DESTACADA EN LA PROMOCIÓ DE LA CULTURA: Celler El Riojano (Cantàbria)
La història d’aquest celler referent de Santander es remunta a 1940, si bé es va tornar obrir el 2009 després d’un procés de rehabilitació. El seu menjador està decorat per desenes de bótes, que van servir en el seu dia de llenç per a alguns dels més importants artistes contemporanis espanyols. Aquesta col·lecció de 15 obres és la base del Museu Rodó de cellers i han estat catalogades per la Universitat de Cantàbria. A més d’aquestes obres d’art El Riojano participa en trobades culturals, xerrades, lectures, alhora que és la seu de l’exposició de la col·lecció de fotografies la Moska, participant en la creació del premi a la fotografia guanyadora. Així mateix participa en l’Associació cultural la Moska del riu per vincular corrents socials i culturals amb els bars de tot el món.

PREMI EMPRESA HOSTELERA COMPROMESA AMB LA RESPONSABILITAT MEDIAMBIENTAL: Autogrill
Amb més de 4.700 punts de venda en 30 països i més de 56.000 empleats, Autogrill fa un gran esforç per promoure el desenvolupament sostenible en processos i serveis i primar el respecte pel medi ambient. Autogrill Iberia té un compromís de compliment amb el consum responsable i l’estalvi energètic, del qual forma part el projecte “Edison”, que és part del projecte “Afuture” del grup internacional. L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar sobre la necessitat de fer un ús moderat i responsable dels mitjans energètics, coordinat per un grup de 12 professionals encarregat de controlar i garantir la major eficiència en els processos interns.

PREMI “JOSÉ LUIS FERNÁNDEZ NORIEGA” A LA CONCÒRDIA: Elena Allué
La directora general de Turisme compta amb el reconeixement del sector turístic aragonès i amb una alta valoració per part dels ciutadans. Des que va assumir el càrrec el 2012 ha aconseguit donar un gran impuls al turisme aragonès amb accions com un pla estratègic de promoció internacional per reduir la dependència del turisme nacional. Així mateix ha realitzat una profunda renovació de la normativa turística, comptant amb l’opinió del sector turístic empresarial. En el pla purament gastronòmic ha creat, juntament amb el sector empresarial hostaler, els festivals gastronòmics “Aragó amb Gust” amb una marcada línia de promoció de la cuina aragonesa.

Reconeixements

MITJÀ DE COMUNICACIÓ: Programa Gent Viatgera d’Onda Cero
Amb més de 23 anys a les ones, Gent Viatgera és el programa de referència d’informació turística de la ràdio espanyola. Esther Eiros, dirigeix amb gran professionalitat aquest programa en el qual setmana a setmana es recorren diferents destinacions nacionals i internacionals desgranant l’àmplia oferta que ofereixen i donant pes a l’hostaleria i gastronomia. Gent Viatgera reconeix la importància en l’economia espanyola de la indústria turística, de la qual l’hostaleria és una part important.

PERSONA:

Patricia abril
Abril es va incorporar a McDonald ‘s Espanya com Directora General al setembre de 2005, passant a ser nomenada presidenta al juliol de 2006. En els nou anys que abril ha estat al
capdavant de la companyia a Espanya, s’han obert més de 150 restaurants, el que ha contribuït a la creació d’uns 7.000 llocs de treball directes. Des d’octubre d’aquest any ha estat promocionada al càrrec de vicepresidenta de Desenvolupament de Negoci i Integració de McDonald ‘s Europa, integrant-se a l’Equip de Direcció d’Europa.

Sota la seva direcció la companyia ha experimentat un important creixement i ha consolidat el seu lideratge en el sector i el seu compromís amb la societat espanyola, sent Patricia abril la impulsora d’algunes actuacions estratègiques com el posicionament de la companyia en el concepte Good Food Fast (Bon Menjar servida Ràpid), la renovació de la imatge dels restaurants, el compromís amb la qualitat i la seguretat alimentària, amb l’ocupació, la formació i el desenvolupament dels empleats, així com amb el sector de la ramaderia i agricultura i proveïdors espanyols, i el suport a la causa social de la infància a través de la Fundació Infantil Ronald McDonald.

Pedro Monje
Continuador de la tasca del seu pare al capdavant de Via Veneto, Pedro ha assentat al restaurant a la modernitat sense oblidar una essència cada vegada més admirada. Format empresarialment a ESADE, ha passat per totes les jerarquies que conformen un restaurant. Ha treballat en cuines de gran renom (Pic i La Pyramide, a França), és sommelier i un amant apassionat de la cultura del vi. Pedro Monje exerceix la seva tasca com a director de Via Veneto, gestionant el restaurant i atenent als seus clients diàriament, i participa activament en els principals fòrums gastronòmics i associacions de restauradors del país.

EMPRESA: Toscaf
Toscaf ha mostrat un gran compromís amb l’hostaleria, adaptant-se a les necessitats dels negocis hostalers. En el seu 50 aniversari Toscaf manté més activa que mai la seva aposta per la recerca de la màxima excel·lència del producte, i el desenvolupament de noves línies de producció dissenyades estratègicament per donar resposta a necessitats concretes el fan mereixedor d’aquest reconeixement, així com pel seu compromís amb la sostenibilitat i la producció responsable de cafè.

ENTITAT: Ajuntament de Saragossa
L’aposta per la gastronomia, els congressos, la cultura i la natura han fet que el turisme de Saragossa hagi crescut exponencialment en els últims anys gràcies a la seva completa oferta. Això unit al compromís i al diàleg constant amb el sector hostaler el fa mereixedor del reconeixement no només dels hostalers de la província sinó de tot el país.

RESTAURANT CENTENARI: Casa Muntanya
Després d’una façana modernista s’amaga un dels locals més emblemàtic de València: Casa Muntanya, que des de 1836 és punt de trobada de polítics, intel·lectuals i artistes i avui dia és reconeguda internacionalment per les millors publicacions de gastronomia, vins i viatges. El 1994 Emiliano García Domene es posa al capdavant de Casa Muntanya impulsant la
tradició enològica i gastronòmica que marca la solera i la personalitat única d’aquesta històrica celler de la ciutat de València.

ESCOLA D’HOSTALERIA: Escola d’Artxanda
L’excel·lència és l’emblema d’aquest centre formatiu, que comparteix criteris educatius amb algunes de les millors escoles de diferents països amb anys de tradició. Creada a iniciativa de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Bizkaia, ha format a grans professionals, convertint-se en sinònim de qualitat i prestigi. A Espanya manté un conveni amb la Universitat de Cervantes de Valladolid, mentre que en l’àmbit internacional manté acords acadèmics amb la Coventry University d’Anglaterra i amb l’École Hôtelière de Lausanne, Suïssa

DIRECTIU D’ASSOCIACIÓ: Gaietà Farràs
Directiu entregat que ha estat capaç de ser la veu dels hostalers de Barcelona durant molts anys i que ha tingut visió per destacar els objectius transversals que la petita empresa d’hostaleria té amb altres col·lectius de comerciants i empresaris autònoms, articulant la seva defensa i interlocució davant les administracions públiques.

EXECUTIU D’ASSOCIACIÓ: Jorge Bernués
Secretari general de la Federació d’Empresaris de Cafès i Bars i Similars de Saragossa. Un professional d’associació que ha estat capaç d’integrar la gestió professional i l’assessorament especialitzat, com un valor diferencial que defineix a un associacionisme hostaler del nostre temps. Ha estat i és un exemple de col·laboració amb FEHR, implicant-se en tots els assumptes relacionats amb el sector a nivell nacional.