Suspesa la vista del judici amb el Gremi de Flequers

El dimecres d’aquesta setmana teníem la vista del Judici per la demanda que ens han fet el Gremi de Flequers de Lleida i el de Catalunya impugnant el nostre conveni col·lectiu de treball.

Finalment es va suspendre, a petició de les actores ( els flequers ). Va estar al veure la modificació del text del conveni que vàrem fer a posteriori dels actes de conciliació que havíem fet amb ells, aquest estiu, i que encara no s’havia publicat al BOP.

Els han requerit per que en el termini d’un mes es manifestin sobre si continuen o acaben el procediment.

La FEHR ( Federació Espanyola d’ Hosteleria ) , ha mostrat interès en participar a l’estructuració de la defensa, pel que comporta pel conjunt del sector a Espanya.

Nosaltres pensem que amb la modificació, al treure els termes fleca i pastisseria del text del conveni, s’han quedat sense arguments i segurament sense capacitat per que tinguin en compte la seva demanda. Veurem com evoluciona.

Hem de recordar que en els últims anys, diversos àmbits del comerç, però especialment les fleques i les pastisseries, han envaït la nostra activitat empresarial tradicional d’hostaleria, seguint una tendència de mercat. Van irrompre noves nomenclatures comercials com granges, croissanteries…. que venien a expressar aquesta practica. També des del punt de vista administratiu s’ha inventat un terme, la degustació, per descriure aquesta activitat, que no deixa de ser la mateixa que la nostra. Nosaltres, a l’època, vàrem fer diverses denuncies massives als Ajuntaments. Poc a poc aquests han anat equiparant els requeriments tècnics, per que en realitat és la mateixa activitat, assimilant-los als mateixos requeriments de pública concurrència, que te el nostre sector. Els convenis laborals també han anat adaptant aquesta realitat als mateixos, i el acord laboral estatal d’ hostaleria així ho recull en l’article que defineix l’àmbit funcional.

Doncs aquí hem arribat, al adaptar-ho a Lleida ens trobem que el Gremi de Flequers se sent atacat, i ha presentat una demanda desprès de diversos actes de conciliació infructurosos. I es que la lluita val la pena. La diferencia de costos salarials que tenen entre els dos convenis és del 40 % per la mateixa categoria, molta diferencia, i es clar amb tanta diferencia i tant temps que portem d’adaptació, s’han fet molts abusos, i estratègies d’empresa per obtenir més beneficis o oferir preus més competitius, bajà, el que considerem competència deslleial pura i dura.

Nosaltres no tenim res en contra dels pastissers artesans que elaboren i venen el seu producte a la seva botiga, i que alguns a més, ho acompanyen amb el servei de cafeteria basat amb els productes que elaboren. El que no podem permetre és el que està passant, que algunes empreses s’estan expandint amb aquesta formula, practicant la competència deslleial al nostre sector.

Tant amb les denuncies als Ajuntaments com amb aquesta acció al conveni col·lectiu pensem que estem igualant les condicions de competitivitat al nostre sector.

També fer menció que el conveni col·lectiu d’hosteleria interprovincial Catalunya, va introduir la redacció del nostre text al seu conveni 2014-16, i desprès en un acte de conciliació amb els flequers, el va modificar, excloïen de l’àmbit funcional a les fleques i pastisseries amb degustació i el més greu , va eliminar el terme comerç amb degustació o establiment amb degustació, que relaciona l’Aleh. Aquest fet és un punt més que argumenta clarament la nostra posició d’haver trencat al seu dia amb el Conveni d’Hostaleria de Catalunya, per no defensar el que considerem els nostres legítims interessos.

Us continuarem informant de l’evolució del conflicte, que esperem es resolgui aviat