San Sebastian Gastronomika – Euskadi Basque Country 2020 emet gratis de el 5 a el 9 d’octubre a través d’internet la seva edició més especial

Grans restaurants d’Euskadi es converteixen en escenaris en una edició que ret homenatge als cuiners italians, a el moviment `Black Cuisines Matter ‘i a la cuina de canell dels heterodoxos.

El senegalès Pierre Thiam, xef i activista amb restaurants a l’Àfrica i Amèrica, darrera incorporació a una llista amb més de 70 ponents.

Coneixem les dates (de el 5 a el 9 d’octubre), les temàtiques (Itàlia & Espanya, Post bistronomia,Black Cuisine Matters, Camins de futur i L’alta cuina davant el territori); el modus operandi (Visualització digital prèvia inscripció) i la missió (ajudar a el sector i il·luminar els camins pervenir). Estem preparats per a l’edició més especial de San Sebastian Gastronomika – Euskadi Basque Country; la més llarga i amb més ponències, la primera 100% online i gratuïta. amb més de 70 protagonistes. Des Ferran Adrià a Bittor Arginzoniz, passant per la jove mestra ghanesa de la cuina africana Selassie Atadika, o per l’amant de l’arròs de Harlem JJ Johnson, l’enòloga de Maison Ruinart Louise Bryden o el sommelier Txomin Rekondo, premi Gueridón de Or de l’congrés. En total, més de 60 activitats i més de 70 ponents en cinc dies de gastronomia en directe. Un programa de televisió de més de 50 hores de durada.

Sebastian Gastronomika – Euskadi

Basque Country; la més llarga i amb més ponències, la primera 100% online i gratuïta. amb més de 70 protagonistes. Des Ferran Adrià a Bittor Arginzoniz, passant per la jove mestra ghanesa de la cuina africana Selassie Atadika, o per l’amant de l’arròs de Harlem JJ Johnson, l’enòloga de Maison Ruinart Louise Bryden o el sommelier Txomin Rekondo, premi Gueridón de Or del congrés. En total, més de 60 activitats i més de 70 ponents en cinc dies de gastronomia en directe. Un programa de televisió de més de 50 hores de durada.

Àmplia representació de cuiners espanyols

Pilar de Gastronomika, els millors xefs nacionals no es perdran el degà dels congressos ni en tan estranyes circumstàncies com les que s’estan vivint per la pandèmia. els mestres bascos Andoni Luis Aduriz, Josean Alija, Hilario Arbelaitz, Elena Arzak, Eneko Atxa, Martín Berasategui i Pedro Subijana tornaran a exercir d’amfitrions (aquest cop més si és possible ja que alguns d’ells cediran els seus restaurants per a les ponències d’altres col·legues) i es deixaran acompanyar d’amics com Bittor Arginzoniz, Ángel León, Paco Morales, Quique Dacosta, Pablo González Conejero, Maria Gómez, Javier Olleros, Pablo Loureiro o Diego Schattenhofer.

Des de les cuines dels seus col·legues bascos, també estaran en Gastronomika en el bloc de heterodoxos aquests cuiners que busquen el contacte visual amb els clients i una cuina més directa i immediata en la que la creativitat no és ja el més important. Pedro Sánchez (Bagà *, Jaén), Rafa Peña (Gresca, Barcelona), Nino Redruello (Fismuler, Madrid), Iván Domínguez (Nadó, A Corunya) o Sacha Hormaechea (Sacha, Madrid), outsiders tots que discutiran dimarts sobre models de negoci de personalitat culinària i preus moderats. Alguns d’ells, a més, protagonistes de l’documental ‘Cuina de nina’, que s’estrenarà en aquesta edició de San Sebastian Gastronomika – Euskadi Basque Country i en el qual també han participat Jordi Vilà (Alkimia * i Alkostat Barcelona), Carlos Torres i Elisa Rodríguez (La Bona Vida, Madrid) i César Martín (Lakasa, Madrid).

Gran presència internacional

Per celebrar l’agermanament solidari amb Itàlia seran a Gastronomika 2020 Carlo Cracco (Cracco *, Milà), Caterina Ceraudo (Dattilo *, Strongoli), Pietro Zito (Antichi Sappore, Montegrosso), Matías Perdomo (Contrast *, Milà) i Gennaro Esposito (Torre de l’Saracino **, Vico Equense), i per reivindicar origen i arrels Maura de Caldas (Colòmbia), Selassie Atadika (Midunu, Accra, Ghana), JJ Johnson (FieldTrip, Nova York, USA) i Pierre Thiam, l’últim xef a afegir-se a la secció “Black Cuisine Matters”. Thiam és un xef i artista multidisciplinar del Senegal, que resideixen la major part de el temps en Nova York. Conegut per portar la gastronomia de l’Àfrica Occidental a l’alta cuina mundial, dirigeix ​​el guardonat restaurant Nok by Alara de Lagos (Nigèria) i la gastronomia de l’hotel cinc estrelles Pullman de Dakar (Senegal). Encara que també és xef executiu i copropietari d’Teranga, una cadena de menjar ràpid informal de la ciutat de Nova York, Thiam és conegut per la tasca empresa amb la seva empresa Yolélé Foods, amb la qual ajuda a petits agricultors de Sahel a obrir nous mercats per als cultius africans.

El congrés tampoc perdrà l’oportunitat de reflexionar sobre els reptes als quals s’enfronta l’ofici en l’era post Covid i per a ells s’han sumat a Gastronomika 2020 la britànica Clare Smyth (Core by Clare Smyth **, Londres), millor xef de l’món 2018; el colombià Miguel Warren, (Barcal, Medellín), cuiner revelació Bogotà Madrid Fusión 2019; el peruà Pedro Miguel Schiaffino (ámaZ, Lima), o l’espanyol però resident a Anglaterra Marc Fernández, director general d’el grup Iberica, amb diversos restaurants a l’illa.

Arriba el I Campionat Nacional de Cigrons

Als dos concursos típics de Gastronomika se li ha sumat enguany un més. En el XI Concurs Nacional de Parrilla, el més longeu de Gastronomika, participen els restaurants Narru (Bilbao), Txitxardin (Lasarte, Guipúscoa), Balcó de Pirineu Ordesa (Buesa, Osca), Saizar (Usurbil, Guipúscoa), Pura Brasa World (Barcelona), Verum (Màlaga), Casa Lola (Tudela, Navarra) i Asador El Esquinazo (Santa Creu de Tenerife). En el III Concurs Nacional de Amanida Russa – Sant Miguel competiran Surtopía (Madrid), Chinchín Port (Caleta de Vélez, Màlaga), Bar Fénix (Múrcia), Hidalgo 56 (Sant Sebastià), Bar Nerva (Màlaga), La Guisandera de Piñera (Madrid), Pa de Cuco (Suesa, Cantàbria) i Petit Comitè i Xerta Tapes, tots dos a Barcelona.

Finalment, en el nou concurs, el I Campionat Nacional de Cigrons – Terra de Sabor, lluitaran per ser el primer vencedor dels cuiners Víctor Martín (Blat, Valladolid), Diego López (Pascuais Esdeveniments, Lugo), Txema Martínez (Celler Amposta, Barcelona), Xosé Gonzalez (Ceibe, Orense), Pedro Martino (Pedro Martino, Caces, Astúries), Germán Carrizo (Fierro, València), Charo Carmona (Art de cozina, Antequera, Màlaga) i José Ignacio Herraiz (Raff Sant Pere, Conca).

Finalistes III Concurs de Ensaladilla Russa -Sant Miquel Estrelles en les activitats

Malgrat que el congrés girarà al voltant de més de cinquanta ponències virtuals amb cuina en directe, San Sebastian Gastronomika – Euskadi Basque Country ha programat altres activitats paral·leles en què es podrà apreciar la riquesa, varietat i tendències que ofereix la nostra cuina a través de les seves comunitats autònomes i empreses alimentàries.

Per explicar tot això hi participen, entre d’altres, Sergio Humada (Txitxardin, Lasarte), Dani López (Kokotxa, Sant Sebastià) i Rubén González i Jon Urrutikoetxea (Hamabi, Pamplona), dissertant sobre ostres; Pablo Franco i Fernando Salamero, director de l’òrgan de Control i president de l’ Consell Regulador de la DOQ Rioja, guiant un tast històric de Rioja, o les enòlogues de Maison Ruinart Louise Bryden i Caroline Fiot, que explicaran l’elaboració del xampany rosat.

Ensalzarán el producte basc Roberto Ruíz (Hika Gastronomiko, Villabona), Francisco Carrasco (Director comercial Carrasco Ibèrics) i Jon Eizaguirre (director general d’Exclusives Mardu); el castellà, Jesús Sanz (copropietari de Formatges Campoveja) i Juanjo Losada (Pau *, Lleó), i el marí -especialment la tonyina vermell- Mario Sandoval (Coque **, Madrid), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka *, Barcelona) i Alberto Durá (Angle **, Barcelona) a més de Martín Bersategui. reivindicant el patrimoni gastronòmic basc també intervindran Luis Arrufat i Alfredo Taboada, de l’ Basque Culinary Center, i Rebeka Barainka, xef de Galerna (Sant Sebastià).

Tres grans premis

El Premi Homenatge a la trajectòria el rebrà el xef asturià establert a Washington José
Andreu, per la seva tasca humanitària i la seva aposta solidària permanent; el Gueridón d’Or, Txomin Rekondo, qui té al seu restaurant de Sant Sebastià una de les millors cellers de l’món, i el de Periodisme Gastronòmic “Pau Albornà i Torras”, el periodista Ignacio Medina per la seva contribució a l’periodisme gastronòmic a Amèrica Llatina en els últims deu anys.

Els tres pujaran a l’escenari virtual de Gastronomika per congratular i brindar per un congrés especial, que torna a reunir a la gran família de la gastronomia al voltant d’una taula, encara que sigui virtual.