Prullans celebrarà ARÇ, la primera Diada dels Fruits i Herbes Oblidades de Catalunya

En aquesta diada que se celebrarà els dies 3 i 4 d’octubre del 2014, es pretén posar en valor els fruits i herbes oblidades del nostre territori i ser un punt de trobada entre professionals, productors, tècnics i públic en general. Vol ser un punt de referència per la creació de sinergies que garanteixin el coneixement, la recuperació i l’aplicació en diferents camps i sectors (producció agro-ecològica, gastronomia, jardineria, medicina, cosmètica, decoració, etc ).

ARÇPrullans2014

Ara, amb aquesta Diada dels Fruits i Herbes Oblidades es vol donar a conèixer els fruits silvestres que es poden trobar per tot el nostre país, aquells fruits més desconeguts (magranes, codonys, gínjols, arboç, caquis, atzerola, nespla, serva, pomera borda), els fruits secs de tardor autòctons (castanyes,avellanes, nogues, pinyons), els fruits silvestres comestibles (saüc, aranyons, nabius, mores, garraveres, gerds, sivina, riber o grosella, moixera de guilla, ginebre, corner, cassís, pinya d’avet, etc), les varietats antigues de fruiters i aquelles varietats botàniques amb ús gastronòmic (saüc, caputxines, orenga, timó, coscolls, xicoia, pixa-llits, calèndules, ortigues, etc).

Els actes començaran el divendres, dia 3 d’octubre, amb una jornada tècnica i un sopar tertúlia ofert per Cuina Pirinenca de Cerdanya. Continuaran durant tot el dissabte 4 d’octubre amb una fira, excursions i animacions per a tota la família

Aquesta és la primera fira d’aquestes característiques que se celebra a Catalunya, una fira inspirada en la que s’organitza des de l’any 1981 a Casola Valsenio, a Itàlia.

A més de donar a conèixer les característiques i les qualitats dels fruits silvestres, un altre objectiu que es vol aconseguir amb aquesta fira és el de consolidar la població de Prullans com un centre d’estudi i de difusió de les alternatives agroalimentàries i medicinals que els fruits silvestres poden representar per a la Cerdanya i per a tot el Pirineu, com una alternativa a l’economia agrària tradicional. En aquest sentit, la fira tindrà un grup de treball permanent que desenvoluparà estudis i publicacions relacionades amb els fruits silvestres i amb els usos i costums tradicionals de la Cerdanya.

L’esdeveniment, que compta amb la implicació de diversos artesans de Catalunya, començarà el divendres dia 3 d’octubre per la tarda amb unes xerrades tècniques organitzades pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i continuarà amb un sopar–tertúlia ofert per Cuina Pirinenca de Cerdanya. El dissabte dia 4 es durà a terme la primera fira dedicada als fruits i herbes oblidades i durant tota la jornada es podrà gaudir de tots tipus d’activitats familiars com ara excursions, presentacions literàries, jocs infantils i diverses propostes culturals i gastronòmiques.

La Diada dels fruits i Herbes Oblidades està organitzada per l’ajuntament de Prullans i patrocinada per Cerdanya Resort (www.prullans.net). I rep també la col.laboració del Parc Natural Cadí.-Moixeró, El Baridà i Cuina Pirinenca de Cerdanya i l’Editorial Salòria.

Més informació:
David Isern (Cerdanya Resort). Telèfon: 973510260 / fruitsoblidats@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/Diadafruitsoblidats