La Val d’Aran tanca 2017 amb un augment del 4,29% d’ocupació hotelera respecte al 2016

La conselhèra de Turisme d’Aran, Anna Díaz, ha fet públiques les dades d’ocupació hotelera a la Val d’Aran durant l’any 2017. Díaz ha qualificat de bons els resultats de l’any 2017 per al sector hoteler de la Val d’Aran, amb un augment de l’ocupació mitjana hotelera del 4,29% durant l’any 2017, xifres que s’apropen a les d’abans de la crisi.

L’any 2017 la Val d’Aran ha obtingut una ocupació hotelera mitjana anual d’un 46,94%. Des de l’any 2006 no s’havia comptabilitzat un resultat tan alt d’ocupació.

El mesos amb una ocupació mes alta son agost, febrer, desembre i juliol, que sobrepassen el 50%. Cal tenir en compte però que entre els mesos de gener i març, en que l’ocupació arriba al 48%, el nombre de places hoteleres obertes és superior a les ofertes durant els mesos d’estiu.

Les dades d’ocupació son les que proporcionen els establiments turístics oberts (hotels i càmpings) de la Val d’Aran cada setmana durant tot l’any i que finalment son contrastades amb les obtingudes per l’INE (Institut Nacional d’Estadística), que farà públiques les seves dades a final del mes de gener. En aquests resultats del 2017 encara no s’hi inclouen les dades d’ocupació d’apartaments d’us turístic, ja que no s’ha comptabilitzat encara el seu us durant l’any sencer, per poder ho fer s’haurà d’esperar al 2018.

Ocupació hotelera 2017 Val d'Aran

Els resultats es segmenten per zones segons els terçons de la Val d’Aran, Naut Aran, Vielha e Mijaran i Baish Aran, en que es constata la diferencia d’ocupació hotelera estacional depenent dels mesos de l’any.

El Naut Aran te una ocupació mitjana del 38%. Des de l’any 2008 no s’havia arribat a una ocupació superior, que durant l’any 2017 ha estat un punt superior a 2016. El mes de febrer és el més potent en aquest terçon.

Al Miei Aran l’ocupació ha estat d’un 48,88% més d’un punt superior que al 2016. Des de l’any 2006 no hi havia una ocupació hotelera superior. Mijaran, amb la capital Vielha, es el terçon més regular i estable, essent l’agost el mes més potent amb una ocupació del 73,93%.

El Baish Aran ha obtingut una ocupació mitjana del 31,40%, 8 punts més que l’any 2016 (23,03%). Des de l’any 2011 no hi havia un resultat superior. El mes d’agost també és el millor amb una ocupació que arriba al 74,82%.

La conselhèra Anna Díaz, ha recordat que les dades d’ocupació hotelera de Setmana Santa l’any 2017 van ser bones, ja que al mes d’abril la Val d’Aran ofereix la possibilitat de practicar activitats en contacte amb la natura, a més de propostes culturals i lúdiques als museus i pobles de la Val, al costat de les activitats relacionades amb l’esquí. D’altra banda, l’últim mes del 2017 va començar força bé en quant als resultats d’ocupació turística a la Val d’Aran durant el pont de la Puríssima, que va arribar els dies principals del pont de desembre al 82,26 % (de dimecres a diumenge), i si es comptabilitza tota la setmana entre el 4 i el 10 de desembre amb una ocupació que va arribar al 66,18 %, amb la gran afluència de 70.000 esquiadors a Baqueira Beret, que va beneficiar a tot el sector turístic de la Val d’Aran, no només als establiments hotelers o apartaments d’us turístic, sinó també al sector de la restauració, comercial i de serveis.

En quant a la totalitat de les dades relacionades amb el sector turístic a la Val d’Aran, la conselhèra Anna Díaz, ha explicat que com cada any, serà al mes de març quan des de Torisme Val d’Aran es facin públics els resultats amb la publicació de la memòria anual.