Nova moda, els filtres d’aigua

Diversos associats ens han preguntat la nostra opinió a l’entorn de diverses ofertes de filtres d’aigua, amb el reclam d’un estalvi de costos.

Hem preguntat al nostre col·laborador habitual en aquests termes, Laiccona , ens ha fet un informe que adjuntem, que pensem explica i aclareix quina funció fan aquests filtres.

També és habitual la pregunta si l’aigua de l’aixeta es pot oferir a un client i si es pot cobrar.

En primer lloc, dir que si, podem dispensar aigua de la xarxa pública al nostre públic, i si podem cobrar, sempre que informem que es tracta d’aigua de l’aixeta i preu, prèviament al client, i complim amb els autocontrols als establiments alimentaris, “els prerequisits”. Hem de dir que ens consta que la major part dels establiments no cobra aquest servei.

Per introduir-nos en el mon de l’aigua, hem de saber que no podem comparar la qualitat d’un aigua d’aixeta filtrada, amb un aigua mineral natural. També hem de dir que no totes les aigües envasades son aigües minerals naturals.

Tipus d’aigües envasades

  • Aigües minerals naturals: són aigües microbiològicament sanes que tenen l’origen en un estrat o jaciment subterrani, que brollen d’una deu o poden ser captades artificialment mitjan- çant sondeig, pou o galeries. Es distingeixen per la naturalesa intrínseca –caracteritzada pel contingut en minerals i oligoelements–, la constància química i la puresa original.
  • Aigües de deu: són les d’origen subterrani que emergeixen espontàniament a la superfície de la terra o que es capten mitjançant treballs específics per obtenir-les, fet que conserva intactes les característiques naturals de puresa i que permet consumir-les, ja que l’origen subterrani de l’aqüífer evita qualsevol contaminació.
  • Aigües preparades: són aigües de qualsevol tipus de procedència que han estat sotmeses a tractaments fisicoquímics autoritzats (osmosis, ozó, llum ultraviolada…) necessaris perquè reuneixin característiques de potabilitat. Es divideixen en:
   • Potables preparades: de qualsevol procedència, subterrània o superficial, que s’han tractat per ser potables, amb la qual cosa perden la denominació d’aigua de deu o d’aigua mineral natural.
   • D’abastament públic preparades: és aigua de xarxa pública que ha estat tractada; aquestes últimes són diferents de les aigües de consum públic envasades, ja que són aigües de la xarxa pública que en situació d’emergència o insuficiències accidentals d’aigua ha estat embotellades de manera puntual per ser distribuïdes entre els ciutadans.

Les aigües minerals envasades tenen una composició mineral característica que pot tenir propietats o beneficis per a la salut. Us adjuntem un informe on es detalla i amplia més aspectes de les aigües envasades elaborat per la Generalitat de Catalunya, Un informe on podeu comparar els tipus de filtres, elaborat per Laiccona , Un informe més detallat sobre els filtres d’osmosi inversa per Laiccona ,I un de com interpretar les analítiques de demostració també elaborat per Laiccona.

Si als voltants de l’establiment disposeu d’una font, tot i que haguem constatat amb un anàlisi les característiques sanitàries de l’aigua, no podem dispensar-la al nostre establiment. Si la font és vostra us aconsellem que la retoleu adequadament, indicant que es aigua no tractada, i en tot cas que sigui el propi client qui la prengui sota la seva responsabilitat. A l’informe de la Generalitat teniu indicacions per si ho voleu legalitzar.

Heu de tenir en compte que qualsevol manipulació ( filtratge o tractament ) de l’aigua de l’aixeta, el resultat passarà a ser responsabilitat vostra, lo qual implica una cura extrema en els manteniments i en la manipulació del aigua de consum. Recordar que aquest tractament no us eximeix dels autocontrols.

També heu de tenir en compte que, aquestes solucions de filtratge que es presenten, solen ser amb formula de renting, un lloguer dels sistemes de filtratge amb el manteniment inclòs. Us heu de fitxar amb els terminis, les condicions i períodes del manteniment, i que no s’eximeixin de la responsabilitat de fer-ho correctament. Us recomanem que abans de signar, ens envieu una còpia del mateix i truqueu al departament Jurídic. Us quedaríeu parats del que se signa.

Considerem que és just mencionar que a la Federació tenim un col·laborador històric, el Grup Vichy Catalan/Fondor, que figura a l’informe de la Generalitat com un aigua mineral natural, reconegut per premis nacionals i internacionals de tot nivell, i que col·laboren amb multitud d’iniciatives relacionades amb el nostre sector a tot l’estat espanyol.