Nou brot de Listeria Monocytogenes en medallons de foie

Després del brot de Listeriosi en “carne mechada” que va generar fa uns mesos una de les alertes alimentàries amb més ressò, aquest gener hem tingut un nou cas en medallons de foie de bloc d’ànec i foie. La contaminació es va produir a l’empresa fabricant PATÉS ZUBÍA S.L. ubicada al País Vasc, que va detectar la presència de Listeria monocytogenes en quatre lots de producte en un dels seus autocontrols. L’empresa va activar el seu protocol de crisis notificant-ho a les autoritats competents i tot seguit, es va procedir a retirar del mercat els diferents lots de productes afectats.

Listeria monocytogenes és un bacteri àmpliament difós a la natura (ambient, terra, aigües, femtes, vegetals…) i degut a la seva extensa distribució, la seva presència es vincula fàcilment als aliments principalment aliments llestos per consumir refrigerats (salsitxes cuites, patés, peixos fumats), productes lactis elaborats amb llet crua, amanides preparades, fruites i verdures fresques i en general qualsevol aliment sense cocció o amb cocció a baixes temperatures. A diferència d’altres microorganismes com Salmonella, creix bé a temperatures molt baixes, donant problemes inclús dins les cambres frigorífiques on conservem els aliments. És doncs un dels bacteris patògens més perillosos en la indústria alimentària i el sector de la restauració, essent necessari establir unes bones mesures adequades per evitar la seva contaminació en els aliments:

  • Bones pràctiques de producció i d’higiene
  • Control eficaç i continu de la temperatura
  • Control analític en productes frescos, plats cuinats i superfícies treball

Laiccona fa més de 25 anys que està al costat de les empreses del sector, oferint assessorament en l’àmbit alimentari davant qualsevol problema o inquietud que els sorgeixi i realitzant el control analític d’aliments i superfícies, per poder detectar a temps possibles desviacions en els processos d’elaboració, i valorar l’efectivitat del procés de neteja i desinfecció d’eines, superfícies de treball i equips que han estat en contacte amb els aliments.

– Voleu estar segurs que els vostres productes estan lliures de Listeria monocytogenes?

– Voleu conèixer l’estat higiènic de la vostra cuina?

– Voleu saber si els vostres processos afavoreixen el creixement de Listeria monocytogenes?

Posa’t en contacte amb nosaltres i demana’ns pressupost sense compromís a:

– Telèfon: 973 23 02 73
– Mail: ofitecnica@laiccona.com