Neix la iniciativa solidària “Vi per Vida” per donar suport a la recerca en metàstasi impulsada pel sommelier Xavier Ayala

Aquest dimarts a Mollerussa, el sommelier català Xavi Ayala, presenta l’associació sense ànim de lucre Vi per Vida, que té per objectiudonar suport a la recerca en metàstasi i sensibilitzar la ciutadania en favor de lainvestigació.
El primer acte impulsat per l’associació serà el “I Tast Solidari Vi per Vida” per a 500 persones, que se celebrarà el proper dissabte 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, a les 13.00 hores, al Pavelló Poliesportiu 11 de Setembre de Mollerussa.

A la roda de premsa de presentació, també hi participen representants de lesinstitucions que hi donen suport: l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el directorgeneral d’INCAVI, Jordi Bort, i l’Elena Sancho, investigadora de les metàstasis a l’Institutde Recerca Biomèdica (IRB), de Barcelona. L’IRB serà el centre receptor dels fonsrecollits al “I Tast Solidari Vi per Vida”, on es desenvolupen projectes avalats per JoanMassagué, capdavanter mundial en l’estudi de la metàstasi, i co-fundador de l’IRB amb
Joan Guinovart, director del centre.

Vipervidapremsa600px

Per només cinc euros -la donació mínima estipulada- els 500 participants faran un tast de set vins, un per cadascuna de les set subzones de la DO Costers del Segre, conduïts per Xavi Ayala. La reserva per assistir al tast cal fer-la a través del blog Vi per Vida (http://vipervida.blogspot.com.es/) i el donatiu es recollirà el mateix dia del tast. Totes aquelles persones que sense poder assistir al tast vulguin col·laborar en la campanya podran fer les seves donacions en el mateix blog del Vi per Vida, i entraran en un sorteig de tres lots dels vins DO Costers del Segre que es tastaran el dia 31. Vi per Vida està també elaborant un vídeo promocional amb la col·laboració desinteressada de personalitats de l’Esport, el Periodisme, la Restauració, la Música, la Ciència i l’Espectacle. La il·lustradora Pilarín Bayés ha dissenyat el logotip de Vi per Vida.

Naixement de Vi per Vida

La família Ayala – Cots impulsa l’associació sense ànim de lucre Vi per Vida. Fa 23 anys, el pare d’en Xavier Ayala, Josep Ayala, va morir de metàstasi, provocada per un càncer de pulmó derivat del tabaquisme. Xavier Ayala, nascut a Mollerussa, es va formar a l’Escola d’Hosteleria de Lleida i en la seva trajectòria professional ha treballat en el Restaurant Ambrosia de Lleida, l’Hotel Mas de Torrent a la Costa Brava, el Celler de Can Roca de Girona, el restaurant Moo i el Bar à Vins de Barcelona. Ayala, de 34 anys, ha estat president de l’Associació Catalana de Sommeliers i és professor de les
principals escoles de Sommeliers del país. “La fundació Vi per Vida neix de la meva passió pels vins i la sentida mort del pare, i el ferm propòsit d’ajudar en la lluita contra el càncer que sempre m’han acompanyat”, explica Xavi Ayala, fundador de l’associació.

A finals de febrer, Joan Massagué, en un estudi del seu laboratori al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, de Nova York, va identificar alguns dels gens i mecanismes que controlen la metàstasi de les cèl·lules tumorals del càncer de mama i de pulmó cap a altres òrgans, principalment al cervell.

El descobriment obre noves possibilitats d’investigació per combatre les metàstasis. La disseminació de cèl·lules tumorals des del tumor primari cap a òrgans distants és el principal repte a que s’enfronten els oncòlegs per combatre el càncer, ja que és la principal causa de mort per càncer, que s’estableix
en el 90%.

“La filantropia, tant de grans mecenes com dels ciutadans, és un pilar fonamental per al sosteniment de la recerca. Activitats com l’organitzada per Vi per Vida són una de les fórmules més efectives i engrescadores per involucrar al públic en una lluita que és de tots”, opina Massagué. El Dr. Joan Massagué és juntament amb el Dr. Joan Guinovart, co-fundador de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), a Barcelona, ara fa nou anys, a finals de 2005. El Dr. Massagué ha estat clau en consolidar el centre i en establir entre les seves línies principals de recerca el càncer i les metàstasis, amb l’atracció de talents científics de reconeixement internacional. “Felicitem en Xavier per la iniciativa del Vi per
Vida i li estem molt agraïts que ens hagi triat com a centre receptor del I Tast Solidari”,
diu Joan Guinovart.

La investigació en metàstasi a l’IRB cobreix aspectes que estan al capdavant de la recerca mundial. S’hi desenvolupen estudis sobre les cèl·lules mare tumorals, que són aquelles cèl·lules amb capacitat d’iniciar la metàstasi; sobre les capacitats que adquireixen i requereixen les cèl·lules tumorals per facilitar la metàstasi a òrgans específics; i sobre la comunicació entre les cèl·lules tumorals i l’entorn del tumor que facilita la seva supervivència i posterior creixement en un òrgan diferent al qual es va originar el tumor.

Algunes d’aquestes línies de recerca ja han proporcionat resultats amb possibilitat d’aplicació clínica, com per exemple, poder mesurar algunes capacitats dels tumors per fer metàstasis, el que permetria desenvolupar mètodes diagnòstics per predir quins pacients estan en risc de patir metàstasi i quins no. Els diversos grups a l’IRB estan també estudiant els mecanismes que permetin interferir en les propietats metastàtiques de les cèl·lules tumorals per tal d’evitar que es puguin produir.

A més, a l’IRB s’hi estudien les bases moleculars del càncer des de diferents estratègies per entendre, per exemple, com les cèl·lules manipulen la pròpia informació genètica per adquirir les propietats per sobreviure i fer metàstasi, i com es mantenen latents, és a dir, sense dividir-se durant temps més o menys llargs, abans d’iniciar el creixement en un òrgan distant.

Personalitats i institucions que donen suport al “I Tast Solidari Vi per Vida”:

Marc Solsona, Alcalde de Mollerussa i diputat al Congrés de Diputats de Madrid. Jordi Bort, Director General de l’INCAVI. Dr. Joan Massagué, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i Institut de Recerca Biomèdica (IRB), de Barcelona. Dr. Joan Guinovart, Institut de Recerca Biomèdica (IRB), de Barcelona.
Pilarín Bayés, Dibuixant. David Caraben, Mishima. Elisabet Carnicè, Periodista. Jordi Díaz, Actor. Nando Jubany, Restaurador. Carlos Latre, Actor. Empar Moliner, Periodista. Joan, Josep i Jordi Roca, Restauradors del Celler de Can Roca. Vi per Vida també ha iniciat els contactes amb Marc Coma, Pilot del Ral·li Dakar, Bojan Krkic, Futbolista de l’Ajax d’Amsterdam, i Marc Márquez, Pilot de moto GP.

PROGRAMA DEL “I TAST SOLIDARI VI PER VIDA”

Dia: Dissabte, 31 de Maig. Dia Mundial sense Tabac
Hora: 13.00h
Lloc: Pavelló Poliesportiu 11 de Setembre de Mollerussa. (C/Tarragona, 10-40, 25230
Mollerussa)
Durada del tast: Una hora i mitja
Conductor del tast: Xavi Ayala
Intervencions en el tast:
Presentació: Marc Solsona, alcalde de Mollerussa
Comiats: Dr. Joan Massagué, co-fundador IRB, investigador del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (connexió en directe amb NY) i Dr. Joan Guinovart, directorde l’IRB.

Enllaços de Vi per Vida:

INFORMACIO, RESERVES I DONACIONS: Blog: http://vipervida.blogspot.com.es/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Vi-per-Vida/545214145593566
Twitter: https://twitter.com/ViperVIda #vipervida