MeteoAran: Un altra evidència de l’abandonament sistemàtic en inversions a les nostres contrades.

Aquesta setmana el President del Conselh d’Aran, ha presentat el nou servei meteorològic Aranés. L’informació meteorològica és un entreteniment popular de primer nivell, des de mestresses de casa fins a aficionats que segueixent on line l’evolució del clima, amb tot tipus d’aparells.

Més enllà, l’informació meteorològica, te una funcionalitat evident en el nostre dia a dia, per prendre decisions a l’entorn laboral o d’espais d’oci.

Però una de les funcions més destacables és en el camp de la protecció civil. Una de les eines que més ajuden a disposar d’una informació precisa, especialment en l’apartat de precipitacions, actualment son els radars meteorològics.

El servei XRAD del servei meteorològic català en disposa de 4, cap al Pirineu.

smcat

S’ha de dir que les zones muntanyenques, tenen més dificultat per fer efectiva la feina del radar, però hi ha altres zones de muntanya a Europa, que disposen d’una xarxa més densa de radars i especialment millor distribuida.

Hem de saber que un radar pot costar orientativament 1.000.000 € més el cost de  manteniment , aquest estiu s’ha renovat el de Vallirana.

Aquesta distribució dels radars fa que la precisió en la informació al Pirineu i Aran, sigui molt menys precisa, que en altres zones.

AEMET, també disposa d’un altre radar, a Barcelona, i en lloc de complementar la informació, pràcticament la dupliquem, per la proximitat amb el de Vallirana, clar amb diners públics.

A l’Aran, desprès d’ anys de queixa al Govern, al Servei meteorològic català i als mitjans de comunicació públics, sense massa retorn, sols li queda la possibilitat d’iniciar el camí de crear una nova agencia, si vol tenir l’ambició de millorar la informació meteorològica del seu territori.

S’ha de dir que segurament l’Aran, per que està situat a la vessant nord dels pirineus, a diferencia de la resta de Catalunya que està a la cara sur, pot tenir unes diferencies de pronòstic meteorològic més importants, però la resta del Pirineu també te errors i manca de precisió molt greus.

Tot i que a Lleida som pocs, no justifica que no s’inverteixi en la nostra seguretat, ja que la nostra orografia , demografia i economia, posen en relleu la necessitat de disposar d’eines precises de predicció meteorològica, com es disposa en altres zones.

És una llàstima que hagi de ser així, creant el nostre sistema, i no com hauria estat lògic, ser sensible a les necessitats del territori i millorar l’actual sistema català.

I després, quant succeeix alguna desgracia, es busquen culpables per no preveure algunes situacions.

Notícia relacionada
El Govèrn de Aran presenta el Servei Meteorològic d’Aran