L’Economia circular

Aquesta setmana s’ha fet a Barcelona el 1r Simpòsium d’Economia Circular per restaurants.

L’economia circular és un concepte econòmic que s’interrelaciona amb la sostenibilitat. El seu principal objectiu és que el valor dels recursos, materials d’elaboració i productes finals, es mantinguin a l’activitat econòmica, durant el major temps possible, minimitzant la generació de residus.

La transició de l’economia lineal (produir, usar i tirar) a la de caràcter circular ( reduir, reutilitzar i reciclar) és el pilar central de l’estratègia econòmica estructural de la UE. La iniciativa Cities and Circular Economy for food ( C&CEFF), estudia la” contribució que podem aportar els actors del sistema alimentari urbà, per transformar el sistema alimentari mundial, de l’estat actual de residu i degradació de la natura, a un futur encarrilat a un entorn més saludable i regeneratiu”.

En el simposi s’han presentat iniciatives que contribueixen a l’autosuficiència alimentaria de les ciutats, el foment dels productes de proximitat, l’anàlisi de la viabilitat de crear cuines centrals, etc.

El residu com a recurs

Es va explicar un projecte de recollida de residus en diversos restaurants, enviats a plantes de compostatge, que després tornava al restaurant en forma de biogàs, o amb productes naturals adobats amb els seus residus.

També es va explicar un software de gestió de minves de cuina, que en funció del pes, cost i anàlisis, pot orientar a una compra més efectiva.