L’Aplec del Caragol

Lleida en gastronomia és coneguda pels caragols, a Lleida és típic menjar caragols, i tenim l’aplec del Caragol, que amb 39 edicions està consolidada com una de les festes gastronòmiques Nacionals més importants, en el país de més reconeixement gastronòmic mundial. Sense cap dubte, més enllà de reforçar els fonaments de les nostres tradicions, de millorar els nostres llaços d’amistat, de guanyar salut psicològica (per deixar de pensar en la crua realitat diària) i de formar part d’un sistema social obert que enforteix el sentiment Lleidatà, l’aplec reforça la destinació gastronòmica Lleida, com el centre del caragol al món.

Ho sabem aprofitar?, sincerament, crec que no. El nostre sector té molt recorregut per treure d’aquest entorn un rendiment econòmic durant tot l’any. Moltes destinacions que són típiques per algun producte i tenen tot una economia entorn del mateix, no tenen una festa com aquesta.

Nosaltres hem presentat, just abans de l’Aplec una guia gastronòmica, on destaquem l’especialitat dels caragols, i un menú del caragol, on diversos restaurants ofereixen menús amb diferents especialitats de caragols.

Amb tot, encara alguns som reticents a vendre els caragols com un producte gastronòmic, per l’elaboració bàsica, perquè és el de sempre, o tenir vergonya que aquest sigui el producte gastronòmic típic de Lleida….

Els caragols poden oferir tot un ventall de possibilitats que encara no s’estan explotant al nostre entorn i convertir-lo en un producte turístic de primer ordre, i més en un mercat que exigeix tendències com; productes de proximitat, típics, naturals, autenticitat …

Ja tenim alguna granja de caragols nova a la noguera, el que indica que per algú aquest producte te un gran futur.

Si algú té alguna proposta de treball en aquesta línia, estarem d’intentar donar-li forma.

Felicitats a l’organització de l’aplec, per les xifres de participants, per l’èxit d’acolliment del pack del visitant i especialment per ser atractius com per acollir una colla del Sur de França. Cal destacar la poca conflictivitat que origina a la ciutat i el baix nombre d’incidències, tot i l’alta participació i intensitat durant tot el cap de setmana.

Gràcies també a tots els penyistes pel seu civisme i exercir de bons amfitrions, oferint una excel·lent imatge de Lleida.