L’Alta Ribagorça preveu plena ocupació als pobles amb falles durant els 7 caps de setmana que es podrà gaudir de la festa del foc

La Generalitat i la Diputació de Lleida han presentat la temporada de Falles de l’Alta Ribagorça que se celebraran entre el 16 de juny i el 21 de juliol per tercer any com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat en 10 pobles de la comarca.

L’ALTA RIBAGORÇA PREVEU PLENA OCUPACIÓ ALS POBLES AMB FALLES DURANT ELS 7 CAPS DE SETMANA QUE ES PODRÀ GAUDIR DE LA FESTA DEL FOC

Els pobles de la comarca de l’Alta Ribagorça que celebren la Festa de les Falles i els dels seus voltants tindran una ocupació turística que els situarà pràcticament a la plena ocupació durant els 7 caps de setmana seguits que celebraran la Festa del Foc i que s’iniciaran el 16 de juny a Durro i Senet i finalitzaran el 21 de juliol a Llesp, segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero, en el decurs de la presentació de la nova temporada de Falles 2018, que ha tingut lloc aquest migdia al Palau Robert de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. L’any 2017 es van comptabilitzar unes 21.000 persones que van gaudir de la festa de les falles a l’Alta Ribagorça durant els diferents caps de setmana i per enguany, ha explicat Farrero, es preveu repetir amb una xifra similar de visitants. La temporada passada, la festa va comptar amb uns 1.800 fallaires, sense tenir en compte les falles infantils.

El President del Consell comarcal ha explicat que la festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició profundament arrelada als pobles de l’Alta Ribagorça, la comarca que disposa de més pobles fallaires de Catalunya, 10 en total. “Una festa sentida i viscuda i més encara després de la declaració com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015”, segon ha dit Farrero.

La presentació de la temporada de Falles 2018 ha estat presidida pel director general de Turisme, Octavi Bono, el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, i el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich. L’acte ha tingut lloc aquest migdia a la sala Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.

El director general de Turisme, Octavi Bono, ha explicat que “Les falles són una tradició que ens caracteritza i ens dona identitat. Una festa que, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i pel seu atractiu la fa ser un actiu molt important pels Pirineus.”

El vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, ha manifestat que “el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida va néixer precisament per posar en valor recursos i tradicions com aquesta que, a més a més, contribueixen en l’economia del territori” i ha afegit que les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida compten amb un sorprenent patrimoni cultural i natural que ha merescut diferents reconeixements mundials, com és el cas de la Festa de les Falles que al Pirineu de Lleida inclou diferents municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i que s’ha convertit en un atractiu turístic de primer ordre.

En aquest sentit ha fet un repàs d’altres reconeixements internacionals amb els quals compten les comarques de Lleida, entre els quals ha nomenat el més recent com és el GEOPARC de la Conca de Tremp-Montsec, la declaració de Destinació i Reserva Starlight del Montsec, la declaració de Biosphere de la Val d’Aran, com també el de l’Art Rupestre de la Mediterrània i el conjunt romànic de la Vall de Boí.

En referència al reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO de la Festa de les Falles, Sabarich ha dit que aquesta declaració ha accentuat encara més l’interès del públic per gaudir d’un ritual col·lectiu d’arrels mil·lenàries que arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, quan molts pobles dels Pirineus celebren la Festa de les Falles o la cremada del Taro i del Haro que es fa a la Val d’Aran. . Sabarich ha explicat també que “actualment es desenvolupa a la Universitat de Lleida la Càtedra de les Falles en col.laboració amb l’IEI, una acció impulsada per aportar el caràcter científic i el rigor que necessita aquesta ja reconeguda tradició. D’aquesta manera, assegurem la bona transmissió de les Falles a futures generacions a través de la seva documentació.”

Novetats i calendari de falles a l’alta Ribagorça El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha explicat que per aquesta nova temporada hi haurà tres novetats. D’una banda la senyalització dels camins que porten al Faro, el turó o Serrat des d’on es baixen les Falles amb la finalitat que durant tot l’any la gent pugui fer excursions amb la família per veure i visitar des d’on es baixen les falles. En segon lloc ha explicat que el poble de Boí erigirà un monument al fallaire i en tercer lloc, el poble de Vilaller ha posat una falla de la seva tipologia a l’entrada de la població per retre un reconeixent a la Festa de les Falles i als fallaires.

Durant l’acte també s’ha presentat una petita representació de les 9 tipologies de falles que tenen a l’Alta Ribagorça. Amb aquesta mostra de les diferents falles que es fan i es baixen als pobles de la comarca, cadascuna d’elles d’un metre d’alçada aproximadament, s’ha fet una mena d’exposició en el mateix lloc de la presentació perquè la gent les pugui veure i donar-les a conèixer.

Els habitants de la comarca de l’Alta Ribagorça i els turistes que s’hi desplacin viuran una experiència inoblidable amb la Festa del Foc, que enguany s’inicia el 16 de juny a Durro i Senet. Continuarà amb la baixada de falles a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (als quatre llocs, la vigília de Sant Joan); Barruera (30 de juny); Erill la Vall (6 de juliol); Taüll (13 de juliol), i Llesp (21 de juliol).

Font. Diputació de Lleida