L’Ajuntament de Lleida posa en marxa una campanya de sensibilització per un oci noctur igualitari

L’Ajuntament de Lleida treballa des de fa anys per incorporar la perspectiva de gènere en els diferents àmbits municipals.

Des de l’any 2016 es desenvolupa un eix de treball en l’àmbit de l’oci nocturn, amb la implicació de diverses regidories municipals (Polítiques d’igualtat, Joventut, Seguretat Ciutadana, Polítiques per als drets de les persones) per incorporar la visió de gènere en els espais d’oci de la ciutat de Lleida.

El mateix any 2016, es va elaborar conjuntament amb les tres regidories i amb les aportacions de les entitats locals que treballen en l’àmbit de la igualtat de gènere, el Pla d’actuació contra els comportaments i actituds sexistes en espais d’oci i festes populars del municipi de Lleida. Aquest pla emmarca el treball que s’està desenvolupat en els darrers anys i amb l’aplicació del Protocol d’intervenció davant la detecció d’una agressió sexista, a través del qual continuem treballant amb els objectius que es van definir en el seu moment.

Durant l’any 2017 s’ha realitzat una tasca molt insistent per incorporar la perspectiva de gènere en l’àmbit de l’oci nocturn i fent una aposta molt important en la formació de tots/es les agents que treballen en aquest sector, i amb aquells col·lectius que participen en l’organització d’actes festius i/o en la gestió de barres en festes populars. Un total de 85 persones es van formar l’any anterior, i aquest 2018, de moment, 127 persones entre locals d’oci, entitats i agents de cossos de seguretat.

Per aquest 2018, i dins les accions de sensibilització, s’ha dissenyat una campanya dirigida la ciutadania sobre les actituds i els comportaments sexistes que, malauradament, es produeixen en entorns festius. Sota el lema “MÉS BON TRACTE” volem fer èmfasi en la importància del respecte cap a les persones i cap a qualsevol diversitat. Es pretén donar un missatge en positiu que reforci les relacions personals de manera positiva, de respecte mutu i sense cap tipus de discriminació.

La Campanya reforça el missatge que es va llançar en les passades Festes de Maig, en què es van repartir polseres de “Lleida, per unes festes lliures d’agressions sexistes”.

El proper dimarts dia 25 de setembre a les 12h de migdia es farà la presentació de la campanya lligada a les Festes de la Tardor de la ciutat.

Per reforçar tota la difusió de la Campanya es farà a través de diversos canals:

  • Oppis repartits per la ciutat
  • Imatge de la Campanya durant un mes a diverses línies de bus de la ciutat ( a partir del dia 17 de setembre)
  • Cartelleria amb la imatge de la Campanya en locals d’oci i espais públics
  • 1.500 xapes per repartir durant les Festes de la Tardor

Per les Festes de la Tardor s’instal·larà un Punt Lila les nits del 28 i 29 de setembre, durant les actuacions musicals. Estarà ubicat a la Plaça del Dipòsit, on es realitzen les revetlles populars de les festes. Hi haurà dues professionals de l’entitat Antisida de Lleida, que informaran de la Campanya, repartiran material informatiu, i atendran i recolliran qualsevol tipus d’incidència relacionada amb agressions sexistes.

El dissabte 29 de setembre es durà a terme una intervenció de l’equip de joves NITS Q que farà una ruta pels principals carrers del Centre Històric on es facin concerts. També repartiran material i reforçaran el missatge de la Campanya entre la ciutadania que acudeixi a la festa.

Els cossos de seguretat estaran coordinats per poder actuar davant qualsevol tipus d’incidència.
La Campanya compta amb la col·laboració del sector de l’oci nocturn, així com d’entitats de la ciutat que treballen en aquest àmbit i participen activament amb la Plataforma Participativa Nits Q Lleida.

Lleida es suma així, a tantes ciutats d’arreu del territori català i espanyol que volen eliminar qualsevol tipus de comportaments i agressions sexistes per motiu de gènere, sexe, aparença i/o orientació sexual en espais d’oci i festes populars.

És responsabilitat individual, però també de tota la ciutadania, la implicació per prevenir i actuar davant la detecció de qualsevol situació sexista.