La recollida porta a porta de la brossa a Lleida

Aquesta setmana ha estat notícia a Lleida el nou sistema que inicia l’Ajuntament de Lleida, de recollida de brossa, el porta a porta.

Per respecte al medi ambient, a les properes generacions, i per responsabilitat ciutadana, els darrers anys, tots hem anat incrementant el nostre grau de compromís amb el reciclatge dels residus que generem, als nostres domicilis i a les empreses. Uns més que d’altres, tot s’ha de dir.

Al sector de l’ hostaleria, amb general, generem els mateixos residus que un domicili, però amb més quantitat.

A Lleida, els primers que vàrem iniciar una acció decidida amb aquesta línia varen ser a l’Alt Urgell, ja fa aprox 10 anys. Aquesta passada primavera al Pallars Sobirà s’ha iniciat el nou sistema porta a porta, un pas més enllà. Ara a la ciutat de Lleida és vol començar aplicar el porta a porta pels grans productors.

recollidaportaalleida

A qui afecta els canvis?. En principi als grans productors de Lleida ciutat. Unes 300 empreses ( comerç i hosteleria ) i els estant informant personalment dels canvis aquests dies.

Com funciona el nou sistema?. Cada empresa disposa dels seus propis contenidors, que ha de guardar a les seves instal·lacions ( aquest és un dels problemes importants, l’espai, a les noves instal·lacions ja es preveu una reserva d’espai pels residus, però a les existents no sempre és possible ). Sols ha de treure els contenidors a les hores i dies convinguts. No es pot utilitzar la resta de contenidors de la xarxa pública. Tot i que les freqüències inicials, son correctes, i tant l’Ajuntament com l’empresa concessionària, es mostren flexibles, son hàbits diferents i comportarà adaptacions.

Quant es posa en marxa? Han anunciat a mitjans de desembre. Nosaltres hem demanat que el qui vulgui ho pugui ajornar per després de festes, hi ho han acceptat. Per tant si us va millor començar després de festes els hi podeu proposar i us ho acceptaran.

A la resta, la majoria, no afecta aquest canvi, i no tenen previst, que el gruix del sector s’incorpori al sistema del porta a porta.

El que si ens afecta és involucrar-nos més amb el reciclatge. S’ha incrementat el nombre de àrees amb els 5 contenidors, amb un total de 520 punts a la ciutat ( de 300 que hi havia, gairebé s’ha duplicat ), i ens demanen que practiquem un reciclatge més acurat, especialment amb l’orgànica que és el que més està costant.

horarisrecollida2000px

Dies i horaris de recollida a Lleida ciutat

Aquí també es pot aplicar la dita que no és més net qui més neteja, si no qui menys embruta. El que compta és produir menys residus, i per tant si volem actuar conseqüentment ens hem de centrar en com reduir els residus, sense baixar la producció global, per exemple canviant les matèries primeres que utilitzem habitualment per un altra similar que tingui uns envasos menys agressius amb el medi ambient, per exemple, i una vegada reduït el residu, classificar-los bé.

Si teniu dubtes amb el reciclatge us recomanem aquestes pagines:
www.envasonvas.cat
http://sostenibilitat.paeria.cat/
o trucant al Telèfon ILNET atenció ciutadà 900 102 042

Si ja practiqueu reciclatge, pensem que també és bo que ho expliqueu als vostres clients. Per dos motius, per que ho valoraran, i per engrescar-los als que no estan convençuts.
Actualment hi ha en marxa diverses campanyes a diferents mitjans i de diferents administracions que estan fent tasca divulgativa del reciclatge.

La Generalitat ha augmentat la taxa als abocadors del contenidor del rebuig, ( gris ), fet que comporta un augment dels costos del servei del 50 % aquest proper any per molts municipis. Aquest també és un motiu important per mobilitzar-nos, i intentar reduir els costos.

Pels que esteu afectats, si teniu dubtes, o no esteu d’acord amb els detalls de la proposta que us fa l’empresa concessionària, feu-nos ho saber i buscarem solucions.

Notícia relacionada
Tres cents negocis no podran tirar les escombreries als contenidors del carrer