La Generalitat prendrà mesures contra les plataformes electròniques que comercialitzen allotjaments turístics sense regularitzar

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va explicar el passat divendres al Parlament que l’oferta turística no regularitzada “representa una competència deslleial amb altres tipus d’allotjament que paguen impostos i que han de complir uns determinats requisits de qualitat, també un perjudici per als clients, i distorsiona l’oferta de qualitat per la que estem treballant”.

Durant la sessió de control al Govern en el Ple del Parlament de Catalunya, el titular d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va anunciar que la Generalitat prendrà mesures contra les plataformes electròniques que comercialitzen allotjaments turístics sense regularitzar.

En resposta a una pregunta parlamentària i en el marc de la sessió de control al Govern, Puig va explicar que aquest tipus d’oferta no regularitzada –especialment habitatges d’ús turístic- “representa una competència deslleial amb altres tipus d’allotjament que paguen impostos i que han de complir uns determinats requisits de qualitat, també un perjudici per als clients, i distorsiona l’oferta de qualitat per la que estem treballant en els darrers anys”.

En aquest sentit, el conseller Puig va assenyalar que “creiem que l’oferta turística de Catalunya ha de continuar basant-se en una bona concertació amb la gestió privada, i en un sector regulat, censat i categoritzat” i va afegir que “l’Administració prendrà mesures per a que sigui així”.

El conseller Puig va assenyalar que la proliferació de plataformes privades de lloguer d’apartaments turístics, d’habitatges d’ús turístic i d’habitacions en domicilis “és positiva en la mesura que difon l’oferta ja existent a mercats més amplis”. De fet, Puig va recordar que “la Generalitat mateix, la setmana passada, va presentar una plataforma de comercialització electrònica de productes turístics, que facilitarà la tasca de promoció especialment a les petites i mitjanes empreses”.

No obstant això, el conseller va reconeixer que “aquest nou mitjà obre possibilitats a l’economia submergida”. Per això, va explicar Puig, “hem anat impulsant la regulació dels habitatges d’ús turístic”. En aquest sentit, s’ha referit a la reforma de la Llei de Turisme que, des de 2012, exigeix que la publicitat de qualsevol allotjament turístic mostri el número de registre, que acredita la seva regularització. A més de la tasca d’ordenació legislativa, el conseller Puig ha volgut recordar que “tant des de la Direcció General de Turisme com des de l’Agència Catalana de turisme, lluitem contra aquesta oferta que té repercussions negatives”.

L’estiu de 2012, la Direcció General de Turisme, amb el suport de l’Agència Catalana del Consum, va iniciar un seguit d’actuacions per tal d’identificar l’oferta no habilitada que es comercialitzava per mitjà d’aquestes plataformes digitals. La DGT va rastrejar prop de 2.000 pàgines web i portals online que comercialitzen apartaments turístics i habitatges d’ús turístic, i es van efectuar requeriments formals a 253 empreses titulars de dominis web, que han derivat en 57 expedients sancionadors.

D’altra banda, el conseller Puig es va referir a les darreres dades de l’atur a Catalunya, corresponents al mes de març. En resposta al grup de PPC, el titular d’Empresa i Ocupació va assenyalar que “des de la prudència i la màxima sensibilitat cap a les persones i empreses que ho estan passant malament, l’evolució de l’atur és prudent i modesta però sòlidament positiva”. Puig ha volgut recordar que “no tot és activitat legislativa” i que lleis com la reforma energètica o la de Garantia d’Unitat de Mercat que ha impulsat el govern estatal, no ajuden a la recuperació econòmica ni a la creació d’ocupació. “De fet, malgrat l’actuació del govern de Madrid, podem ser moderadament optimistes”, ha reblat.

Així mateix, en resposta al grup de la CUP, el conseller Puig va reiterar que “els ajustos pressupostaris i les retallades que s’han hagut de dur a terme, no han suposat retallades de drets”. Segons el conseller, “el nostre model econòmic i social té aquestes dues prioritats: apostar per la recuperació econòmica i garantir l’acompanyament a les persones que no troben feina i a les empreses que ho passem malament”.