Informació sobre el consum de Panga

Donades les informacions publicades per diverses fonts en relació al consum de panga (peix d’aigua dolça procedent d’Àsia), la FEHR (Federación Española de Hostelería y Restauración) es remet a la informació publicada al respecte per AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición), a través d’un extracte d’aquesta informació, amb l’objectiu de facilitar informació al sector.

Pel que fa a la importació d’aliments en general i, per tant, de panga és important saber que:

 • Els peixos importats que es comercialitzen a Espanya, són controlats convenientment per les autoritats sanitàries dels llocs d’inspecció fronterers.
 • Aquests controls:
  • Inclouen controls físics, realitzant anàlisis de laboratori.
  • Si detecten substàncies prohibides o no autoritzades, a més de rebutjar immediatament el producte, intensifiquen els controls de les següents expedicions de la mateixa procedència, podent prendre mesures de rebuig o salvaguarda.
  • Difonen ràpidament entre tots els estats membres i la mateixa Unió Europea (a través del Sistema d’Alerta Ràpida per a aliments i pinsos) informacions al respecte que es puguin generar.
  • En cas necessari, la Unió Europea pot adoptar mesures de salvaguarda, fins i tot amb noves inspeccions sobre el terreny i en última instància es poden prohibir les importacions.
  •  A més d’aquests controls, les Comunitats Autònomes poden realitzar, a través de les seves Conselleries de Sanitat, controls quan el producte està ja en els canals de comercialització a Espanya.
  • Tots els aliments comercialitzats a Espanya, han de complir els mateixos requisits de Salut Pública independentment de la seva procedència, dins o fora de la Unió Europea.
  • Abans d’arribar a la Unió Europea, el control en aliments importats s’inicia a través d’inspeccions liderades per la Comissió Europea, en les quals s’examinen nombrosos aspectes com la legislació del tercer país sobre aquesta matèria, organització dels seus controls, etc. …
  • Aquells països interessats en importació de productes d’origen animal a la Unió Europea, com la carn o el peix, han de complir amb requisits especials previs com l’existència i bon funcionament d’un pla propi de detecció de residus de medicaments veterinaris als aliments. La Direcció General d’Anàlisi i Auditories Sanitàries i Alimentàries de la Comissió Europea realitza inspeccions in situ per comprovar aquestes condicions i el bon funcionament del sistema de control en origen.

Si voleu podeu consultar la informació completa al web d’ AECOSAN