Inauguració del carrer Àngel Moncusí a Lleida

Aquest mes de març, aprofitant la celebració del Concurs Àngel Moncusí, l’Ajuntament de Lleida va inaugurar el Carrer Àngel Moncusí, amb honor al Cuiner que també dóna nom al Concurs.

A l’acte van assistir el regidor d’Urbanisme Sr. Fèlix Larrosa acompanyat de vàris membres de la corporació municipal , dona, fills, néts, família i una bona colla d’amics de l’Àngel. Aquest any coincideix amb el 30 aniversari de la seva sobtada mort.

Primera vegada que es reconeix una figura destacada del sector dedicant el nom d’un carrer de la ciutat.

Al Gremi ha tingut molt bona acollida la iniciativa que per primera vegada a Lleida es reconegui a una persona destacada del sector dedicant el seu nom a un carrer. Ha estat tot un honor per la família i pel sector.

Està localitzat justament el carrer per accedir al Decathlon de copa d’Or, després de la rotonda de l’Agustí Mestre.

 

Breu biogràfia de l’Àngel Moncusí

ÀNGEL MONCUSÍ I BEGUÉ

Àngel Moncusí i Begué va néixer a Barcelona el 17 de març de 1939, a finals de la Guerra Civil Espanyola. En aquells anys de postguerra els seus pares Hermenegildo i Pabla regentaven el Bar La Florida situat al passeig Sant Joan de Barcelona. Mentre els seus pares atenien als clients, l’Àngel en un racó de la cuina, envoltat de paelles i cassoles es passava hores fent flams de serradura amb una flamera.

Quan l’Àngel tenia 7 anys, els seus pares i la seva germana petita Maria del Carme, van traslladar-se a viure a Vilanova de la Barca, al molí d’oli i farina que tenien els seus avis, l’Isidre i la Maria.

Als anys 40 eren molts els lleidatans que anaven a banyar-se al riu Segre, al costat del molí, i l’any 1947 el seu pare l’Hermenegildo va començar a tenir algun refresc com cervesa o gasosa i a servir alguna paella, caragols i algun peix que li portaven perquè el cuinés, i així aquell molí d’oli i farina va convertir-se en un lloc de reunió dels lleidatans els caps de setmana i va passar a ser un “merendero” , més tard, l’any 1950 aquell “merendero” ja es va transformar en el que hem conegut com a Restaurant Molí de la Nora, on sempre l’Hermenegildo i la Pabla van apostar per la qualitat del producte i del servei al client.

L’Àngel de molt jove va voler veure món i amb els seus dos cavalls va viatjar per tot Europa on va viure moltes experiències enriquidores que el van portar a treballar com a rentaplats, i fins i tot a treballar en un circ on va conèixer l’inoblidable clown Charlie Rivel qui el va ensenyar a apreciar els bons vins i amb qui va compartir un dels millors vins europeus “Côtes du Rhône”.

Un cop l’Àngel va tornar al restaurant Molí de la Nora a Vilanova de la Barca, el seu pare va introduir diferents peixos i mariscs a la cuina del Molí de la Nora, servint-se gambes, calamars a la planxa i la coneguda esqueixada de bacallà que ja feia la seva àvia als anys 20.

A tots aquests productes l’Àngel va introduir la fruita de Lleida, tant a la cuina en què la fusió de la fruita amb matèries primeres de gran qualitat van donar pas a exquisits plats com les Gambes a la Col o la Pera Sant Miquel, i la decoració de la taula on la fruita de Lleida tenia un lloc privilegiat.

Els pilars fonamentals de l’Àngel en la gastronomia eren tenir bons productes, ser humil i saber dir bon dia al client, aquesta filosofia de vida i l’inestimable suport de la seva esposa Rachel va dur al fet que el Restaurant Molí de la Nora fos reconegut a escala internacional amb diversos premis i obtenint la primera estrella Michelin a les terres de Ponent l’any 1977.

L’any 1987 l’Àngel va iniciar un nou projecte als Estats Units on estava previst obrir un restaurant en un gran edifici anomenat “Iberian Pavillion” a Philadelphia, als Estats Units, del qual ell en seria el coordinador i on la base de la seva cuina serien, com no podria ser d’altra manera, els productes catalans. Aquest projecte va agafar forma l’any 1988 on estava previst noliejar un avió per promocionar el cava als Estats Units.

Aquests projectes no es van poder dur a terme a causa de la seva inesperada mort a Barcelona el dia 17 de març de l’any 1988, ara fa 30 anys.