Hostaleria de Lleida demana transparència i concreció per ser partícips de l’evolució dels brots de Covid-19 al Segrià

Les greus conseqüències del tancament del territori afecten directament als hostalers així com a la resta del teixit econòmic.

Per a HOSTALERIA DE LLEIDA és del tot incomprensible la situació actual de confinament a la comarca del Segrià per varis motius. La consellera de Salut, Alba Vergés, va declarar divendres passat a les 18h en roda de premsa que el rebrot del Coronavirus estava controlat i l’endemà, a les 10h, el President Quim Torra, comunica el tancament del perímetre de tota la comarca amb contundents mesures de constrenyiment. Els hostalers lleidatans demanem que tant a la ciutadania com a les diferents institucions empresarials de Lleida se’ns ofereixi de forma transparent tota la informació i les dades per poder ser partícips de l’evolució de la pandèmia al nostre territori.

L’arribada de temporers a Lleida cada estiu no és un tema nou. S’està començant a reconèixer que el principal focus del rebrot recau en ells. No podem comprendre com aquesta situació no s’ha pogut controlar per part de les administracions (locals, comarcals, provincial, autonòmica i estatal) quan era més que previsible el rebrot i les seves greus conseqüències directament amb els temporers; unes 30.000 persones que “sobreviuen” gràcies al resultat de la seva feina diària al camp. Deixar en mans del sentit comú individual el control dels nous focus és del tot irresponsable per part de les administracions i això, ha comportat que més de 210.000 lleidatans ens confinem al nostre territori. Demanem anticipació i planificació així com més contundència i precisió davant els diferents brots amb l’objectiu d’haver-nos estalviat el tancament.

Per a HOSTALERIA DE LLEIDA no és moment de insistir en la irresponsabilitat dels lleidatans, una població que ja ha patit durant aquesta pandèmia un deteriorament de la seva imatge com a ciutat i sobretot, com a destinació turística segura a nivell sanitari. Per tant és necessari realitzar accions que tinguin com a objectiu millorar aquesta deteriorada imatge davant el turista de proximitat com de l’estranger. Ens temem que el confinament s’allargui tot l’estiu amb les conseqüències econòmiques i socials que comportaria.

Per tot això, fem una crida perquè es prenguin mesures que evitin aquestes conseqüències a curt, mig i llarg termini en el teixit econòmic de la ciutat de Lleida:

  • Demanem un esforç titànic de responsabilitat política perquè les diferents administracions, Ajuntament, Generalitat i govern espanyol, es coordinin especialment en gestionar la situació dels temporers a Lleida i prenguin amb valentia les mesures que siguin necessàries per atenuar la situació sanitària a Lleida.
  • Que no es prenguin aquestes mesures, altrament necessàries, sense tenir en compte mesures pal·liatives per aquest teixit econòmic: si les empreses del nostre sector veuen reduïda la seva activitat, necessiten també tenir eines per poder reduir les seves despeses i equilibrar la seva economia.Proposem:
    • Tornar a activar els ERTOS i els ajuts dirigits a autònoms amb les condicions inicials de la pandèmia.
    • Acompanyar aquestes primeres mesures d’altres que injectin liquiditat a les empreses com ajuts a fons perdut i la possibilitat d’exoneració de impostos o solucions al respecte que no suposin un simple ajornament.

Si no es fa mitjançant aquestes eines de les que disposen les administracions, podem estar davant de la fi de la majoria de petites i mitjanes empreses del nostre teixit empresarial, claus pel desenvolupament de la nostra província.
Demanem auxili a cada una de les administracions amb l’àmbit que sigui de la seva competència, que ens ajudin per intentar que puguem mantenir les activitats i els llocs de treball.