Hisenda avisa que està creuant dades entre comptes bancaris i declaracions d’IVA

L’Agència Tributària ha començat a enviar a alguns contribuents una carta on els adverteix que té coneixement dels moviments dels comptes bancaris i que els pot creuar amb les declaracions d’IVA presentades. A més, hi fa constar tant el total ingressat com el total retirat. En confrontar, la informació bancària amb les dades declarades en l’IVA poden considerar que els resultats no són coherents.

Per ara, aquesta comunicació és només un avís sense efectes, i no inicia cap procediment de comprovació concret. L’objectiu d’aquesta campanya és que sigui el mateix contribuent, qui regularitzi la situació presentant declaracions complementàries. Per tant, no cal respondre aquesta carta però sí que és important analitzar per què l’hem rebut i valorar si cal fer alguna actuació al respecte.

Es pretén efectuar una anàlisi de la capacitat adquisitiva real dels contribuents per lluitar contra l’economia submergida intensificant control sobre moviments d’efectiu, beneficiaris de targetes de crèdit, i l’ús de mitjans publicitaris ofertant productes o serveis.

Precisament, una de les línies de treball s’encarregarà de les operacions de comerç electrònic i de les plataformes d’economia col·laborativa. A més, també inclou en les dades fiscals que es descarreguen per fer la declaració de renda, un missatge informant de que l’Administració Tributària té coneixement de que s’han publicat anuncis de lloguer d’immobles en diferents mitjans publicitaris, inclòs internet. No hem d’oblidar que des de fa ja uns anys, té accés a les dades de consums elèctrics de tots els habitatges i per tant, pot determinar si un immoble ha estat ocupat o no.

Actualment Hisenda ja té una gran quantitat d’informació al seu abast i pot examinar de manera global la situació de cada contribuent, de tal manera que es valora si la capacitat econòmica que manifesta, per exemple, en pagar la quota de la hipoteca, la del cotxe i la del col·legi dels nens; es correspon amb les nòmines o amb els beneficis declarats per l’activitat, i els ingressos i retirades que hi han hagut als comptes bancaris.

El nostre Departament Fiscal resta a la vostra disposició per resoldre qualsevol dubte que se us plantegi.