Gestionant la incertesa, amb xifres d’ocupació rècord a Lleida

Estem vivint moments de grans esdeveniments. Aquesta setmana hem pogut veure la caiguda d’un gegant turístic, Thomas Cook, i també hem pogut veure als mitjans la publicació d’un informe d’experts sobre canvi climàtic de l’ONU, que preveu una crescuda accelerada del nivell del mar i de les seves conseqüències en aquest mateix segle. Tenim planejant a l’ambient el Brexit,

amb notícies de gran importància, gairebé diàries,

en plena evolució digital, la implantació de l’automatització, sense esmentar la incertesa que genera

 la inestabilitat política a Espanya, Catalunya i la dels principals líders mundials.

Amb tot aquest escenari, els nostres resultats de juliol i agost són de record, tant de nombre de treballadors contractats com de pernoctacions, amb la recent publicació de les dades de càmpings, tenim xifres rècord de pernoctacions, i estem alineats per assolir el sostre de 2.000.000 de pernoctacions anuals per aquest 2019, superant les aconseguides el 2006. Cal destacar que s’ha assolit el record absolut de pernoctacions d’estrangers en hotels als mesos de juliol i agost.

A Espanya, i a Catalunya, no els hi ha anat tan bé, han perdut, respecte a l’any passat que eren xifres rècord. Barcelona ciutat, torna a batre rècord des de principi d’any fins a final d’agost, amb 22 milions de pernoctacions.

A Lleida els hotels entre el Juliol i l’Agost, han aconseguit 533.580 pernoctacions, superant el record de quasi 500.000 del 2017. D’aquestes 453.746 pernoctacions són de residents, i 78.834 són d’estrangers. Ara manca saber les dades d’agost dels Càmpings.

Per Lleida el turisme del regne unit és el tercer, després dels nacionals i el francès. Tot i que Thomas Cook era l’operador més important d’Alguaire, la majoria de clients anava a Andorra, i uns pocs, però el cert és que cada vegada més, anaven a Baqueira. Es preveu que el pròxim any hi hagi una forta caiguda com a conseqüència del Brexit, com a maniobra de precaució, i que es vagi recuperant en els pròxims exercicis. El ritme de la recuperació el marcarà el valor de la lliura en relació amb l’euro.

Pernoctacions estrangers, el 2018, entre hotels i càmpings a Lleida:

L’anàlisi que fem de la caiguda de l’històric gegant turístic, és que a Lleida directament afectarà poc, i que les causes de la caiguda, que coincideix per exemple en xifres rècord d’operacions de vol aquest juliol al Planeta, és causat per un canvi de model, però no per una manca de demanda de serveis turístics.

L’oci s’està consolidant com un producte de primera necessitat, a escala global. El poder adquisitiu de la població global tendeix a què sigui més elevat, i per tant s’incrementa els consumidors potencials. Aquesta situació no és cap garantia de futur per la nostra empresa en concret, hem de saber llegir que necessita el nostre client i adaptar-nos a cada moment. Les tendències van cap a un oci sostenible, i responsable, que provoqui experiències positives.

Un dels reptes més complex que tenim és el de comptar amb equips de treball qualificats, per poder oferir més valor afegit. No som l’únic sector amb aquest problema. Haurem de treballar fort aquest tema i conjuntament, per intentar millorar les condicions en general.

Un altre repte és el de millorar els marges d’explotació. Sense marges raonables, no està garantida la viabilitat de cap projecte empresarial.

Ànims. Amb constància, estant atents, i adaptant-nos, ens en sortirem. Tenim un magnífic futur al davant. Des de la Federació estem treballant per ajudar-vos.

Document Relacionat
Comparativa INE Juliol-Agost Hotels i Campings