Futura aprovació de la nova llei de mútues i cobertura d’accidents de treball a les noves altes d’autònoms

El Ministeri de Treball ha tingut com a objectiu aprovar a meitat d’aquest any 2014 la nova regulació de les Mútues d’Accident de Treball i Malalties Professionals, que són entitats col·laboradores de la Seguretat Social, que gestiona ja les baixes laborals de prop del 90% dels treballadors.

No obstant, la nova regulació d’aquestes entitats registra constants i successius endarreriments.

El Ministeri de Treball juntament amb els sindicats i patronal va exposar als agents socials que en l’última versió de l’ avantprojecte de llei que esta elaborant, ja no apareix la possibilitat, de que les mútues proposessin l’alta als metges de família que havien emes la baixa a través de la Inspecció mèdica dels Serveis Públics de Salut. Aquest tindria 5 dies per contestar i acceptar la proposta d’alta de la mútua o denegar-la i justificar-ho. En el cas de que no es pronuncií en aquest cinc dies, els metges de les mútues podrien donar l’alta al treballador.

Aquesta proposta estava recolzada per la patronal i rebutjada pels sindicats. Davant aquesta situació, el nou text que prepara Treball es limita a reduir a cinc dies el termini en que la inspecció mèdica de l’ Institut Nacional de la Seguritat Social (INSS) ha de respondre si accepta o no la proposta d’alta d’una mútua. Però si no contesta, el silenci administratiu no significarà que el facultatiu de la mútua pugui donar l’alta al treballador. No obstant, l’Oficina Econòmica del govern es la que, amb aquest canvi, ha paralitzat l’aprovació d’aquest projecte de llei i els seus responsables volen ser els que tinguin l’última paraula. Per això ni els sindicats ni els empresaris, volen posicionar-se fins que tinguin un text per escrit.

Entre aquestes, el Ministeri de Treball ha aprofitat l’avinentesa per incloure a l’avantprojecte de llei de mútues, una nova normativa que obligarà als nous treballadors per compte propi (autònoms) a cotitzar per accidents de treball i cessament d’activitat (conegut com l’atur de l’autònom).

Durant la negociació de la llei aquesta obligatorietat ha provocat alguna controvèrsia, però sembla que finalment quedarà com va proposar el Ministeri de Treball i aquesta cotització serà obligatòria. La principal queixa dels autònoms és que es rebutgen el 80% de les sol•licituds de la prestació del cessament d’activitat. Per això, entre la resta de novetats hi ha una sèrie de canvis orientats a facilitar l’accés a aquesta ajuda econòmica en el cas de que fracassi l’activitat de l’autònom.

Així, segons proposa el Ministeri, no exigirà a aquest treballadors un llindar de pèrdues com esta demanant ara i només hauran d’acreditar números rojos durant un any.