El Pou del Gel d’Oliana estrena museografia aquest dissabte

L’equipament, restaurat l’any 1998, forma part de la Ruta dels Oficis d’Ahir a l’Alt Urgell.

L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 6 de la tarda

El pròxim dissabte, 7 de juny, el Pou del Gel d’Oliana estrenarà una nova museografía, que substitueix la que es va instal•lar després de la restauració de l’equipament, l’any 1998. El canvi ha vingut motivat pels danys que la humitat havia anat provocant al plafonatge anterior i també per la necessitat de dotar-lo d’un discurs més d’acord amb les tendències museogràfiques actuals.

Els continguts de la nova exposició han estat elaborats pel tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal, l’historiador Carles Gascón, mentre que el disseny i la producció han anat a càrrec de l’empresa Geosilva. L’actuació ha comportat una inversió de 8.000 euros, finançada amb fons provinents del Consorci Ruta dels Oficis d’Ahir (CROA).

En la nova museografia hi té un pes preponderant la imatge, amb diverses fotografies històriques de pous de gel, tot i que no n’hi ha cap del mateix pou d’Oliana, ja que no se n’ha trobat cap mena de documentació relacionada. També s’expliquen els origens dels pous de gel, que se situen al segle XVII i coincideixen amb l’anomenada ‘petita edat de gel’. En un altre apartat, es fa una descripció de les principals característiques constructives del pou d’Oliana.

El patrimoni cultural com a fet turístic

Els patrimoni cultural dóna caràcter singular a qualsevol localitat i així s’ha d’aprofitar, la Ruta dels Oficis d’ahir proporciona a l’Alt Urgell d’un valor històric reconegut pel qual passen molts visitants al cap de l’any. Sempre és un motiu de satisfacció pel sector hostaler que s’incrementin els atractius patrimonials d’una zona en concret, i que al mateix temps enriqueixin el conjunt comarcal. Rutes com la dels Oficis d’ahir atravessa transversalment la comarca i facilita la mobilitat dels visitants.

Una construcció soterrada singular

La restauració del Pou del Gel d’Oliana va permetre salvaguardar aquesta singular construcció soterrada i, alhora, incorporar-la a la Ruta dels Oficis d’Ahir, promoguda pel Consell Comarcal i de la qual en formen part altres equipaments, com l’antiga farinera de Montferrer, la fàbrica de llanes d’Arsèguel i els museus de les Trementinaires a Tuixent, dels Raiers a Coll de Nargó, i de la Vinya al Pont de Bar.
L’acte d’inauguració tindrà lloc dissabte a les 6 de la tarda amb una visita guiada i seguirà una hora després, a l’Ajuntament, amb la presentació del llibre Pous de glaç. Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental, d’Albert Fàbrega.