El Govèrn de Aran presenta el Servei Meteorològic d’Aran

El Síndic d’Aran, Carlos Barrera, juntament amb la conselhèra de Turisme i Desenvolupament Econòmic d’Aran, Anna Díaz, i el responsable de Meteoaran, Àlex Sirat, van presentat el dia 9 de novembre a la seu del Conselh Generau d’Aran el Servei Meteorològic d’Aran.

L’acte va comptat amb la presència del director Comercial de Baqueira Beret, Xavi Ubeira, del president del Grèmi d’Ostalaria dera Val d’Aran, Ambrós Barberà i dels membres de l’estructura d’emergències i previsions de riscos naturals d’Aran.

Durant la presentació, el Síndic d’Aran, Carlos Barrera, va manifestat: “En aquests últims anys les errades amb la predicció meteorològica, sobretot els caps de setmana, han representat pèrdues econòmiques molt importants a l’Aran. La Val d’Aran és una destinació turística de qualitat i a través de Baqueira Beret oferim els serveis de la millor estació d’esquí estatal i una de les millors d’Europa. La importància econòmica de la temporada d’hivern és fonamental pel sector turístic d’Aran i dóna estabilitat a una part important de la seva població. Aquest fet és el que ha motivat que el Conselh Generau d’Aran creï el Servei Meteorològic Meteoaran per intentar garantir un major grau d’encert i de qualitat en la predicció climatològica que pren total importància l’hivern i que també serà present en la resta dels mesos de l’any. Aquest servei de predicció meteorològica complementarà al ja existent de previsió de riscos naturals i d’allaus que en aquests últims anys s’ha convertit en un referent”.

Barrera també va parlat sobre les gestions fetes davant la direcció de TV3 per tal que al programa del 3/24 notícies en aranès s’informi sobre la previsió meteorològica facilitada per Meteoaran i també de la demana que la previsió meteorològica general de TV3, quan es parli d’Aran, s’utilitzi la seva denominació de país: Aran o Val d’Aran, en substitució d’altres definicions d’ubicació com vessant nord del Pirineu o d’altres utilitzades sovint.

El fonament de la creació de Meteoaran es basa en l’article 61.6 de la nova Llei 1/2015, del 5 de febrer, del règim especial d’Aran, que el Conselh Generau d’Aran exerceix les competències per la protecció i la gestió del medi ambient i les facultats per l’execució de les lleis vigents en aquesta matèria. La Generalitat ha de garantir la participació i la col·laboració del Conselh Generau d’Aran en el subministrament d’informació meteorològica i climàtica, inclosos el control i el seguiment de les situacions meteorològiques de risc, d’acord amb el que estableix l’article 144.5 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

En un futur es complementarà aquesta informació amb dues càmeres webcams situades en la boca sud i nord del túnel de Vielha que podran ser consultades a temps real sobre la climatologia de la boca sud del túnel de Vielha i el interior d’Aran amb la càmera de la boca nord.

Per la seva part, Àlex Sirat, responsable de Meteoaran va assenyalar: “El servei de meteorologia d’Aran oferirà previsions de 3 dies i en les temporades de les festes de Nadal i ponts festius ampliat a 5 dies. Tota aquesta informació es podrà consultar a través de la pàgina web del Conselh Generau d’Aran, Turisme Val d’Aran i de la pròpia de Meteoaran. Tots els que ho desitgin podran imprimir el gràfic per facilitar-lo com informació en els cartells dels hotels, comerços, restaurants i d’altres establiments de la Val d’Aran”.

La conselhèra de Turisme i Desenvolupament Econòmic d’Aran, Anna Díaz, va tancat aquesta presentació insistint en la importància que té per un país turístic de qualitat el poder facilitar la informació més fiable en l’àmbit de la previsió meteorològica. També va manifestat el seu convenciment que Meteoaran anirà guanyant credibilitat i prestigi amb el dia a dia i s’acabarà consolidant com el referent per consultar les previsions climatològiques del nostre país.