El Conseller Santi Vila referma la voluntat de la Generalitat per tal de mantenir el servei turístic del Tren del Ciment

El passat dijous, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila,  acompanyat dels alcaldes de Guardiola, La Pobla de Lillet , Castellar de n’Hug i altres dirigents comarcals i representants de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), va participar en un viatge commeratiu del centenari del Tren del Ciment.

El Conseller va afirmar que la seva visita respon al compromís del Govern de la Generalitat amb el Tren del Ciment, recurs turístic del Berguedà que surt de La Pobla de Lillet i arriba fins el Clot del Moro, al municipi de Castellar de n’Hug.

TrendelCiment600px

La visita va començar a Guardiola de Berguedà, on  hi ha l’exposició ‘Tren del Ciment, company de viatge’, que mostra la història del tren des dels inicis i recull diverses anècdotes viscudes per una família de tres generacions que van treballar a la fàbrica del ciment i al tren. Posteriorment,  es van desplaçar  fins a la Pobla de Lillet, on van pujar al Carrilet que els va portar fins al Clot del Moro. Finalment van visitar la Fàbrica de Ciment Asland, un edifici declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric per part de la Generalitat.

Antigament, el carrilet feia un recorregut que s’iniciava a la fàbrica del ciment Asland i anava fins a l’estació de Guardiola-Bagà. Allà, enllaçava amb la línia que arribava a Manresa. El Tren del Ciment va funcionar com a ferrocarril industrial fins l’1 d’agost del 1914. Des de llavors, va prestar servei públic de viatgers, una necessitat que els ciutadans de l’Alt Berguedà van agrair. Actualment, però, el Tren del Ciment és un reclam turístic que explota FGT des de juliol de 2005 i que rep 20.000 viatgers a l’any.