Catalunya recauda 34,4 milions amb la taxa turística fins a setembre

La Generalitat de Catalunya ha recaptat 34.370.000 d’euros a través de l’impost sobre les estades en establiments turístics – conegut com taxa turística – des de la seva implantació al novembre de 2012 i fins al setembre d’aquest any , segons ha informat aquest dimecres el conseller d’ empresa i Ocupació , Felip Puig, a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament .

D’aquests , 16,3 milions ( el 47,4 %) s’han ingressat en establiments turístics de Barcelona ciutat ; 17.270.000 (el 50,26% ) en estades en municipis de la resta de Catalunya , i la resta procedeix de les recaptacions en creuers ( 138.921 euros , el 0,40 %) , mentre que hi ha 665.013 euros (el 1,94% ) que estan pendents d’assignació per l’Agència Tributària de Catalunya .

Durant els mesos d’estiu- de juliol a setembre -s’han recaptat 15.370.000 d’euros , ja que la xifra fins al juny ascendia a 19 milions d’euros .

Pel que fa al repartiment dels fons recaptats , el 67,5 % ( 22,75 milions d’euros ) es destina a la Generalitat ; 5,5 milions (el 16,4% ) a l’Ajuntament de Barcelona , 5 milions ( 15% ) a la resta de municipis , i els 336.120 euros restants es reparteixen entre el Consell General d’ Aran i als consells comarcals del Pallars Sobirà i Alta Ribagorça ( Lleida ) a causa de les inundacions d’aquest estiu .

Puig ha explicat que les assignacions als ajuntaments es transfereixen trimestralment i ha assegurat que els ingressos del tercer trimestre s’abonaran al desembre com correspon .

Les previsions del Govern són tancar aquest any amb una recaptació d’uns 40 milions per la taxa turística , el que suposa que fins al setembre s’ha ingressat pràcticament el 86% del total estimat fins a final d’any .

Pla estratègic

El conseller ha explicat també les principals línies d’actuació del Govern en l’àmbit del turisme a través del pla estratègic 2013-2016 i del pla de màrqueting turístic 2013-2015 , i ha remarcat que el “gran repte ” per als pròxims anys és consolidar la governança compartida entre el sector públic i privat .

Ha detallat que el pla estratègic de turisme inclou un pla d’ajudes dotat amb 6 milions d’euros a les corporacions locals per promoure accions de millora en els seus municipis , així com un pla d’ajudes al sector privat per modernitzar els establiments turístics i un pla per fomentar la internacionalització del turisme rural .

Així mateix , ha afirmat que l’any que “ha de ser l’any del desenvolupament de l’enoturisme a Catalunya” , ja que ha argumentat que hi ha uns recursos molt importants al voltant de l’enologia que no estan prou potenciats des del punt de vista turístic .

Propostes de l’oposició

Des d’ERC i PSC han reclamat al conseller una revisió de les tarifes de la taxa en el cas dels albergs , ja que tenen el mateix impost que els hotels de tres estrelles mentre que allotgen a més persones per habitació , i per part d’ICV- EUiA , Marc Vidal , ha proposat reformar la taxa turística per a crear una ecotaxa que gravi de forma proporcional a l’impacte ambiental que genera cada establiment .

El diputat del PP Antonio Coto ha reclamat que els ingressos de l’impost es destinin al 50 % entre la Generalitat i els ajuntaments -ara les administracions locals reben el 30% – , des de la CUP s’ha demanat eliminar les exempcions i ” recaptar tot el que sigui possible ” .

Puig ha afirmat que el Govern preveu fer una ” revisió a fons ” de l’impost durant el primer trimestre de l’any que ve i ha assegurat que no es tanca a fer una revisió de les tarifes , que ha subratllat que no implica necessàriament una rebaixa .

Quant a la regularització dels pisos d’ús turístic , el diputat socialista Juli Fernández ha demanat ajudes de la Generalitat per als ajuntaments que contribueixin a aquesta ordenació , i Puig ha assegurat que ho estudiarà i impulsarà una línia d’ajuts per als consistoris que siguin “molt proactius “

Font
www.agenttravel.es