Acte de certificació de la destinació “Pirineus-Noguera Pallaresa, Natura i Muntanya en Família”

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va lliurar el passat 15 de juliol als alcaldes de Sort, Raimon Monterde; de Rialp, Gerard Sabarich; de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla; de Llavorsí, Josep Vidal; i del Baix Pallars, Anna Sentinella, els diplomes que acrediten aquests municipis com a Destinació de Natura i Muntanya en Família. A l’acte a van acompanyar el director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font.

La consellera Chacón també va lliurar les plaques acreditatives als 45 establiments dels municipis i punts d’interès turístic d’aquesta marca: 21 allotjaments turístics, 9 establiments d’activitats, 2 agències de viatges, 8 restaurants, l’oficina d’informació turística del Pallars Sobirà , el Museu de la Sal, el centre d’interpretació del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Museu dels Pastors-Oficina del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici i l’estació d’esquí de Port Ainé. Aquest alt nombre de certificacions demostra l’alt grau d’implicació del sector turístic de la zona, públic i privat, en aquest projecte.

btrhdr

La marca de Turisme Familiar de l’Agència Catalana de Turisme

Natura i muntanya en família i Platja en família són les marques d’especialització que atorga l’Agència Catalana de Turisme (ACT) a un municipi o conjunt de municipis, tot garantint que ofereixen uns determinats serveis i equipaments adaptats a les necessitats de les famílies amb nens, com poden ser: especial atenció a les normes de seguretat, tant en espais públics com en la resta d’establiments certificats, ampli programa d’animació, instal·lacions adequades per als més petits en zones públiques, allotjaments i oferta complementària, o fàcil accés a la informació dels programes d’activitats diàries, per planificar millor l’estada, entre d’altres. Es tracta a més d’un projecte de col·laboració publicoprivada, ja que els serveis poden ser oferts tant per instal·lacions i equipaments públics com per les empreses turístiques privades de la destinació.

Les destinacions certificades destaquen per la seva qualitat i pel seu posicionament enfront el client familiar. Les destinacions que vulguin ser certificades amb aquestes marques han d’acomplir una sèrie de requisits, tant a nivell de destinació com a nivell d’establiments i serveis turístics. En el cas de les destinacions d’interior, han de comptar amb com a mínim un recurs natural. A més, una part dels seus establiments han de tenir mesures específiques per a infants i la destinació ha d’oferir propostes lúdiques adreçades a infants de diferents edats.

Amb aquesta nova incorporació, a Catalunya hi ha 7 destinacions certificades com a Natura i Muntanya en família: Berga, La Vall d’en Bas-Les Preses, La Vall de Boí, Les Valls d’Àneu, i Pirineus-Noguera Pallaresa als Pirineus; Muntanyes de Prades, a la Costa Daurada; i Els Ports, a Terres de l’Ebre. I 19 destinacions certificades com a Platja en família: Blanes, Calonge-Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Lloret de Mar, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere Pescador, i Torroella de Montgrí-L’Estartit a la Costa Brava; Calella, Castelldefels, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Santa Susanna, i Vilanova i la Geltrú, a Costa Barcelona; i Calafell, Cambrils, el Vendrell, Salou, i Vila-Seca/La Pineda Platja, a la Costa Daurada.

A més, quatre destinacions més es troben actualment en procés de certificació: La Vall de Camprodon, Alp-La Molina-Masella, La Vall de Lord, i Segre-Rialp.

Aquestes certificacions suposen 700 empreses adherides a la marca de Turisme Familiar arreu de Catalunya, entre establiments d’allotjament turístic, restaurants, empreses d’activitats, oficines de turisme i equipaments familiars.

La destinació PIRINEUS-NOGUERA PALLARESA NATURA I MUNTANYA EN FAMÍLIA, reuneix un conjunt de recursos turístics ideals pel turisme familiar, distribuïts a banda i banda del riu Noguera Pallaresa, amb 65 nuclis de població situats a les emblemàtiques valls que hi conflueixen: Vall de Baiasca, Vall de Romadriu, Vall d’Àssua, Vall de Siarb, Vall d’Ancs…

A més de l’emblemàtic riu Noguera Pallaresa, referent de les activitats d’aigua dolça, i l’estació d’esquí i muntanya de Port-Ainé que gaudeix de la millor neu del Pirineu i que destaca pel seu parc lúdic, les seves pistes ideals pel públic familiar, i les seves vistes de 360º des del Pic de l’Orri, la DTF ofereix als visitants un gran ventall d’activitats turístiques, diversificades i úniques, tant en quantitat com en qualitat distribuides per totes les valls: el Parc Natural de l’Alt Pirineu; el Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici (entrada per La Vall d’Àssua); la Reserva de Boumort; les rutes literàries de La Vall d’Àssua i el Batlliu; els escenaris de rodatge de Les Veus del Pamano i Gran Nord; el Camí natural de Sort i la Vall d’Àssua; els estanys d’alta muntanya com els de Mainera, o el d’orígen càrstic de Moncortés (el cinquè llac; els camps de futbol de gespa natural; les rutes de BTT senyalitzades; museus i espais culturals (església i pintures murals de Sant Serni de Baiasca; ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua; centre d’interpretació Turística del Pallars Sobirà; Presó-Museu del Camí de la Llibertat; despoblat medieval de Llagunes; espais de la Guerra civil de Valadredo, Pedres d’Auló i Vilamur….); Museu de la Sal de Gerri; rutes 4×4; rutes de fauna; visites a formatgeries artesanals; pesca esportiva; cursos de piragüisme; descens de barrancs…; establiments d’activitats d’esports d’aventura; establiments d’excursions a cavall; i km. i km. de rutes a peu senyalitzades, la major part de les quals transcorren per sota dels 1.500 m., unint les diferents poblacions, la qual cosa les fa practicables tot l’any.

Tot això amb un clima agradable i assolellat, la major part de l’any, i una extensa oferta d’establiments turístics de totes les categories i tipologies: càmpings, cases rurals, apartaments, pensions i hotels, restaurants tradicionals i d’autor, slow food i estrella Michelín…

A més del segell de turisme familiar també compta amb el segell de turisme esportiu-pol d’excel·lència en piragüisme d’aigües braves (municipi de Sort), som Geoparc mundial de la
Unesco (municipi de Baix Pallars) i destinació turística Starlight (municipi de Sort, de la mà del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici).

La DTF PIRINEUS-NOGUERA PALLARESA, situada al centre neuràlgic de l’Alt Pirineu, neix amb 45 adherits, superant els objectius fixats inicialment, gràcies als quals els pobles i viles d’ Altron, Baro, Caregue, Escàs, Gerri de la Sal, Llagunes, Llavorsí, Llessui, Montardit de Baix, Peramea, Rialp, Roní, Sort i Tornafort s’inclouen a partir d’ara al mapa de destinacions de turisme familiar reconegudes per l’Agència catalana de turisme.