8ª edició del festival Pyrenades del 24 al 31 de març a Salardú

Del 24 al 31 de març de 2018 arriba una nova edició del festival Pyrenades que enguany celebra la 8ª edició. El festival proposa un inici de setmana santa al més pur estil pirineista a partir d’una programació variada d’activitats per a petits i grans, on no hi falta la natura, el coneixement, el cinema de muntanya, la música, la descoberta, la reflexió, el patrimoni i les activitats a l’aire lliure.
Ja fa vuit anys que el PyrenMuseu del Refugi Rosta de Salardú organitza aquest festival que apropa el pirineisme a tots els públics.

El pirineisme, és el moviment de persones que al segle XIX es van endinsar als Pirineus motivades per la pràctica esportiva i l’exploració científica i humanista de la zona. Amb un programa que combina tots aquests elements, Pyrenades reinterpreta el seu llegat i el fa viu avui en dia.
Conferències, excursions, tallers infantils, cinema i música de muntanya son les diferents activitats proposades pel festival Pyrenades.

Enguany, la sessió inaugural del 24 de març anirà a càrrec de l’escriptor Eduardo Martínez de Pisón, Premi Nacional de Medi Ambient, amb la ponència “Alabanza de los Pirineos”, un recorregut per la literatura i pintura pirineista. Diumenge 25 serà el torn d’Òscar Cadiach, pirineista, alpinista i himalaista, que presentarà el seu llibre “Els 14 vuit-mils” i narrarà les seves experiències, la última amb el patrocini de Torisme Val d’Aran, l’ascensió al cim del Broad Peak de 8.047 metres, que el va convertir el passat 27 de juliol de 2017, en el primer català que corona els catorze vuit mils sense oxigen, entrant, als seus 64 anys, a la selecta llista de 20 alpinistes que han completat els 14×8.000
sense oxigen.

Tot seguit, durant la 8ª Mostra de Cinema de Muntanya de Pyrenades, es podrà gaudir de la pel·lícula dirigida pel propi Cadiach “Més enllà del Kumbhakarma”, que relata la història del primer Sherpa que va aconseguir els 14 cims de 8.000 metres. Com és habitual, cada vespre s’oferirà una selecció dels millors films exhibits al Festival Internacional de Cinema de Muntanya de Torelló. A més, cada nit abans del cinema es podrà descobrir l’experiència 360º de la realitat virtual amb la Real 3D · VR Experience, emocions que no deixaran al públic indiferent.

Els parcs nacionals del territori es posaran en valor amb la xerrada que tindrà lloc el dilluns 26 amb el títol “Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La conservació de la natura i la dinamització del territori”, a càrrec de Mercè Aníz, directora i conservadora del Parc Nacional.

Relacionat amb aquest tema, el dissabte 24
es projectarà el documental “Ordesa y Monte Perdido: un siglo como Parque Nacional”.
El dimarts 27, la Marta Bretó, fotògrafa professional, donarà pistes de com buscar la llum en la foscor, tot desvetllant els secrets de la fotografia nocturna i oferint un taller per posar-los en pràctica. La medicina de muntanya també tindrà el seu espai de la mà del doctor Miquel Rodríguez, un especialista en la matèria que el dijous 29 explicarà, entre d’altres qüestions, com una actuació eficaç d’urgència pot ser determinant en molts casos.

Cap a finals d’una setmana on els tallers infantils i les caminades i excursions també en seran protagonistes, la cultura aranesa es posarà de relleu amb el debat “Er aranès, qui ten era lengua ten era sua identitat” (L’aranés, qui té la llengua té la seva identitat) del divendres 30 i el concert de clausura del festival del dissabte 31, on els artistes aranesos Alidé Sans i Paul Courtinal presentaran el seu nou disc “Henerècla”.

La voluntat de Pyrenades és dinamitzar Salardú i el municipi del Naut Aran amb una proposta de qualitat que compta amb el patrocini de l’Ajuntament del Naut Aran, el suport del Conselh Generau d’Aran i la col·laboració de nombroses entitats.